Žadatelé o australský azyl v táboře na Nauru. Archivní foto pochází z roku 2001.

Žadatelé o australský azyl v táboře na Nauru. Archivní foto pochází z roku 2001. | foto: AP

Austrálie kvůli nové vlně migrantů znovu otevře centrum na Vánočním ostrově

  • 57
Austrálie na Vánočním ostrově znovu otevře kontroverzní zadržovací středisko pro žadatele o azyl. Prohlásil to ve středu premiér Scott Morrison. Vládní konzervativní koalice totiž o den dřív utrpěla v parlamentu porážku, když se jí nepodařilo zabránit opozici ve zmírnění tvrdého imigračního zákona.

Nemocní žadatelé o azyl budou mít podle nového znění zákona snazší přístup do nemocnic na australském území a lékaři tak budou moci převézt zhruba tisíc mužů a žen ze dvou tichomořských zadržovacích středisek, pokud budou potřebovat léčbu.

Tato úprava zasadila vládní konzervativní koalici těžkou ránu v době, kdy podle průzkumů veřejného mínění značně zaostává před volbami, které se mají konat letos v květnu.

Morrison prohlásil, že tato změna přinese novou vlnu žadatelů o azyl, a proto je nutné znovu otevřít zadržovací středisko na Vánočním ostrově, který leží asi 1 550 kilometrů severozápadně od pevniny. Austrálie ve tu zadržovala tisíce migrantů, kteří si opakovaně stěžovali na drastické podmínky. Centrum bylo bylo uzavřeno v loňském roce po deseti letech provozu.

„Schválili jsme opětovné otevření detenčních zařízení na Vánočním ostrově, abychom se vypořádali s vyhlídkou nově příchozích. Mým úkolem je zajistit, aby nepřiplouvaly lodě. Udělám vše, co je v mých silách a silách vlády, aby oslabení, které způsobil parlament, nevedlo k dalším lodím s migranty u břehů Austrálie,“ uvedl podle stanice Deutsche Welle Morrison.

Žadatelé o azyl, kteří byli zadrženi na moři a posláni do zadržovacích táborů v Papui-Nové Guinei a na Nauru, nesměli vstoupit na australskou pevninu, pokud vláda nerozhodla o tom, že potřebují naléhavou zdravotní péči.

13.února 2019 v 09:20, příspěvek archivován: 13.února 2019 v 09:33

VIDEO: Christmas Island Shire CEO calls decision to reopen detention centre "kneejerk" and says island doesn't have capacity to treat extra patients, and they'd have to be medevaced to mainland Australia anyway https://t.co/bwVUL6fRwj https://t.co/Hat0qjm

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Christmas Island Shire CEO calls decision to reopen detention centre "kneejerk" and says island doesn't have capacity to treat extra patients, and they'd have to be medevaced to mainland Australia anyway https://t.co/bwVUL6fRwj https://t.co/Hat0qjmWih

Ke znovuotevření střediska na Vánočním ostrově by mělo dojít ještě před květnovými volbami. Jedním z hlavních témat předvolebních diskusí je právě přísná vládní přistěhovalecká politika. OSN a další organizace zabývající se lidskými právy opakovaně kritizovaly Austrálii kvůli nelidským podmínkám, v jakých migrantů na pacifickém ostrově žili. 

Opoziční labouristická strana označila Morrisovo rozhodnutí za „příšernou taktiku“, kterou se snaží získat hlasy voličů prostřednictvím strachu z přistěhovalců. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video