Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Astronauti opravují nad plán

  14:30
Dvojice astronautů James Newman a Michael Massimino vyměnili na Hubbleově vesmírném teleskopu druhý panel slunečních baterií. Trvalo jim to sedm hodin a šestnáct minut. Pondělní první montážní výstup astronautů z Columbie Johna Grunsfelda a Ricka Linnehana trval sedm hodin a minutu. Solární jednotky nastavované vůči Slunci vyrobila NASA, jejich automatické navádění na Slunce vyvinula Evropská kosmická agentura ESA.
Opravu Hubbleova teleskopu

Opravu Hubbleova teleskopu - Astronaut Richard Linnehan zahájil společně s kolegou Johnem Grunsfeldem na oběžné dráze kolem Země opravu Hubbleova teleskopu, 4. března 2002 | foto: ČTK

Stejně jako v pondělí, měl Massimino určité problémy v pevném zajištění starého panelu na transportním nosiči nákladu. S prací se poněkud zdržel. Teprve v 11:25 SEČ si byl jistý, že všechny čtyři zámky dobře zapadly, a že se během sestupu z oběžné dráhy panel v nákladovém prostoru neuvolní.
 
Potom ho Currieová na plošince na konci manipulátoru opět zvedla do výše a v 11:32 začal rozkládat nový, dosud složený solární panel.

Tato práce mu zabrala přibližně deset minut. Pak bylo ještě třeba panel fixovat v rozevřené poloze a zatímco pozemní středisko zahájilo zkoušky nového panelu, mohli se oba montéři v 11:50 SEČ pustit do další práce.

Massimino otevřel dvířka na spodní části dalekohledu a začal demontovat jedno ze čtyř pouzder, obsahující silový gyroskop. Jeho kolega mezitím v nákladovém prostoru raketoplánu uvolňoval z transportní plošiny nový setrvačníkový systém.

Na původním zařízení se totiž loni v listopadu krátkodobě porouchaly snímače a proto se vedení projektu rozhodlo využít této údržbářské mise a podezřelý komplet vyměnit, i když od té doby pracoval jako hodinky. Dodatečný úkol pro astronauty způsobil dokonce dvoutýdenní odklad startu raketoplánu proti prapůvodnímu plánu.

Ve 12:33 SEČ byl už starý setrvačník RWA-1 vymontován a Massimino ho odvezl do nákladového prostoru, kde mu Newman předal připravený náhradní díl a vymontovaný kus začal připevňovat k dopravě na Zemi. Massimino se okamžitě pustil do montáže.

DÁLE ČTĚTE

Jak pokračuje oprava teleskopu
Opravu teleskopu zdržel mokrý skafandr

Mezitím řídicí středisko kosmického dalekohledu v Goddardově středisku kosmických letů v Greenbeltu poblíže Washingtonu sdělilo osádce, že i druhý panel slunečních baterií pracuje.

Ve 13:04 SEČ dokončili astronauti montáž nového gyroskopu. Ve 14:11 oznámilo řídící středisko, že odvedli doboru práci. Nový gyroskop je v pořádku a pracuje správně.

Protože byli v předstihu proti časovému harmonogramu, nařídil ředitel letu Bryan Austin oběma montérům, aby ještě v nadplánu instalovali další tepelnou izolaci na přístrojový úsek observatoře a zkontrolovali zámky dvířek, za nimiž jsou dva vědecké přístroje. Jeden z nich má být v příštích dnech vyměněn za novou dokonalejší kameru a druhý opatřen novým chladicím systémem.

Průběh pondělního výstupu
Američtí astronauti z raketoplánu Columbia vystoupili v 07:32 SEČ do vesmíru, aby zahájili údržbu Hubbleova vesmírného dalekohledu. Vycházka začala s asi desetiminutovým zpožděním. O pět minut později byly skafandry přepojeny na vlastni baterie. Ven dvojice vystoupila v 07:45 SEČ.

"Uau, to je ale nádherný výhled," vydechl Grunsfeld do skafandrového mikrofonu, když při výstupu z raketoplánu spatřil Zemi a přímo pod sebou severozápadní kout Afriky s Marokem.

Grunsfeld je šéfem opravářského týmu kosmonautů, protože se zúčastnil již předchozího servisního letu k dalekohledu v roce 1999. "Je to skvělé setkat se zase se starým kamarádem," řekl o teleskopu, když se k němu ve volném prostoru pomalu přisouval.

Po 09:45 SEČ začal Grunsfeld z Hubbleova vesmírného dalekohledu odmontovávat starý diodový box. O tři čtvrtě hodiny později namontoval nový. Poté se oba astronauti začali chystat na instalaci nového panelu slunečních baterií.

V 10:51 SEČ vyvezl Linnehan na "vysokozdvižné plošině" nový panel z nákladového prostoru raketoplánu k místu jeho upevnění na boku tubusu kosmického dalekohledu. Tady jej za Grunsfeldovy asistence v 11:25 SEČ uchytil na nosník a potom oba astronauti začali dotahovat upevňovací svorníky. Pak se pustili do propojování kabelů.

Kolem poledne našeho času pokračoval Grunsfeld v propojování kabelů nového slunečního panelu. Linnehan měl ale potíže s uzamčením posledního čtvrtého zámku poutajícího starý panel na přepravní plošině.

Když Linnehan ve 12:25 SEČ zamykání dokončil, dalo mu řídicí střediska souhlas vrátit se k novému panelu a rozložit jej na plnou délku. Tato operace začala
ve 12:36 SEČ a kosmonaut ji skončil ukončil ve 12:41 SEČ.

Astronauti mimo jiné nainstalovali doplňkovou tepelnou izolaci. Ta má elektroniku observatoře chránit před podchlazením, až se ve středu při výměně centrální rozvodné energetické jednotky úplně přeručí dodávka energie.

Ve 14:22 SEČ oznámilo řídicí středisko, že nový solární panel dodává elektřinu. Zmanemá to, že operace byla úspěšná.

V 14:26 SEČ se Grunsfeld a Linnehan vrátili do přechodové komory, o čtyři minuty později  uzavřeli výstupní průlez. V 14:38 SEČ začalo napouštění vzduchu do přechodové komory. To zamenalo oficiální ukončení montážního výstupu.

Panely
Oba staré panely o váze 154 kilogramů o rozměrech 12,1 x 3,3 metru byly v neděli dálkovým povelem ze Země smotány jako rolety do podlouhlých transportních pouzder. Nové výkonější panely jsou menší (7,1 x 2,6 m) a těžší. Každý z nich váží 290 kilogramů.

Přípravy
Osádka raketoplánu vstala krátce před 03:00 SEČ. Po snídani se začala připravovat na první z pěti montážních výstupů. Pak si astronauti Grunsfeld a Linnehan v přechodové komoře oblékli skafandry. Po jejich kontrole v 07:14 SEČ vzduchotěsně uzavřeli průlez do obytných prostor raketoplánu.

Po snížení tlaku v komoře zkontrolovali hermetičnost svých kosmických obleků. Když dostali souhlas řídicího střediska, přepojili klimatizační jednotky skafandrů na vnitřní akumulátorové baterie.

Co se dělo o víkendu
Posádka Columbie úspěšně zachytila Hubbleův teleskop. Dalekohled se podařilo dostihnout v nejvyšším bodě dráhy raketoplánu.

Observatoř dalekohledu zůstane na palubě raketoplánu až do 9. března, kdy by měla být kolem 11. hodiny našeho času po ukončené údržbě opět vypuštěna do vesmíru.

Během letu se objevily problémy s chladícím systémem elektroniky. Řídící výbor odborníků rozhodl, že bezpečnost raketoplánu ani posádky není ohrožena.

Jak dalekohled chytali
V neděli po osmé hodině ranní středoevropského času uskutečnili piloti závěrečný stíhací manévr,. Za necelé dvě hodiny vyrovnal velitel letu Scott Altman rychlost raketoplánu s pohybem družicové observatoře v bodě ležícím asi 180 metrů pod dalekohledem. Odtud zahájil opatrným ručním manévrováním přibližování Columbie do bezprostřední blízkosti cíle.

Osm minut před desátou hodinou už klesla vzdálenost mezi tělesy pod 100 metrů. "Dalekohled vypadá v pořádku," sdělil letový specialista John Grunsfeld řídicímu středisku. Bylo to poprvé od poslední údržbářské mise v roce 1999, co se lidé dostali k teleskopu do takové blízkosti.

Setkání bylo ukončeno v 10.28 SEČ. Hubbleův dalekohled se vznášel asi deset metrů nad nákladovým prostorem. Astronautka Nancy Currieová zahájila opatrné přisunování úchopového mechanismu k observatoři. Od zadní palubní desky ovládála patnáctimetrový manipulátor RMS - takzvanou kanadskou ruku.

Currieová musela uchopit družicovou observatoř Hubbleova teleskopu za kotvičku umístěnou na boku jejího přístrojového modulu, což se ji podařilo minutu po půl jedenácté. Stáhla jej do nákladového prostoru na připravenou otočnou montážní plošinu, kde bude uchycen po celou dobu údržby.

Hubbleův vesmírný dalekohled poté Currieová položila na otočný montážní stůl v nákladovém prostoru raketoplánu a automatické zámky pevně observatoř připoutaly. Za dvacet minut byly automaticky propojeny konektory, kterými byly systémy družicové observatoře napojeny na rozvodnou síť raketoplánu. Sluneční panely observatoře se totiž zavinou jako rolety do pouzder a dalekohled by tak zůstal bez elektrické energie.

SNÍŽENÍ TLAKU BRÁNÍ NEMOCI

V obytných prostorách raketoplánu byl snížen tlak z obvyklých 1014 hektopaskalů na 703. Má se tak zabránit "kesonové nemoci" - vylučování bublinek plynného dusíku, který je v krvi za normálního tlaku rozpuštěn. Bublinky, které se mohou uvolnit při rychlém snížení tlaku (ve skafandru je tlak pouhé 0,3 atmosféry, tedy asi 300 hektopaskalů čistého kyslíku), mohou ucpat drobné vlásečnice krevního oběhu například v mozku a způsobit tak stav obdobný mozkové mrtvici. Aby se astronauti vystupující ve skafandrech do kosmického prostoru zbavili i posledních zbytků dusíku z krve, dýchají několik hodin před výstupem z masek čistý kyslík.

Odborníci: Letu nehrozí nebezpečí
Za předsednictví hlavního manažera letů raketoplánů Dana Dittermorea se v sobotu večer konalo v Houstonu zasedání řídicího výboru odborníků, aby posoudilo situaci na palubě raketoplánu.

Columbii potkaly problémy v pátek při uzavírání dveří nákladového prostoru. Jedna z freonových smyček, odvádějících teplo z elektroniky, špatně fungovala. Jakmile technici dveře otevřeli, situace se vylepšila. Závada se ale dá očekávat i na konci letu, kdy se opět nákladový prostor uzavře.

Na základě dobrozdání techniků výbor rozhodl, že zjištěná snížená průchodnost jedné větve chladicího systému elektroniky neohrožuje bezpečnost raketoplánu ani jeho posádky. Druhý identický okruh totiž pracuje na plný výkon. Dokonce i podezřelá větev pracuje se sníženým výkonem, který ovšem je v případě potřeby postačujícím.

Padlo proto rozhodnutí pokračovat v misi raketoplánu podle původního plánu a uskutečnit zamýšlenou opravu Hubbleova vesmírného dalekohledu. Posádka Columbie v sobotu vyzkoušela dálkový manipulátor pro zachycení observatoře. Dále astronauti prověřili stav všech čtyř skafandrů a připravili navigační prostředky, které jim umožní setkání s kosmickým dalekohledem.

HUBBLEŮV TELESKOP

Na vývoj, stavbu, vypuštění a provoz Hubbleova vesmírného teleskopu dosud američtí daňoví poplatníci vydali přes šest miliard dolarů. Za to mají astronomové celého světa zdarma k dispozici jeden z nejmocnějších hvězdářských přístrojů, který v uplynulých dvanácti letech přispěl k pokroku v poznávání vesmíru. Do kosmu byl vypuštěn 24. dubna 1990. Raketoplán k němu míří už počtvrté.

Columbia odstartovala v pátek
Nejstarší americký raketoplán Columbia se sedmičlennou posádkou na palubě úspěšně odstartoval v pátek ve 12:22:02 středoevropského času na jedenáctidenní opravářskou misi k Hubbleovu vesmírnému dalekohledu. V průběhu příprav bylo nutné dvakrát přerušit odpočítávání.

Osm a půl minuty po vzletu z rampy 39A se raketoplán bezpečně dostal na výchozí suborbitální dráhu. Ve 13:07 SEČ zapojili piloti na dvě minuty hlavní manévrovací motory Columbie. Raketoplán se tak dostal na stabilní výchozí dráhu ve výši 195 až 574 kilometrů nad Zemí.

Přípravy na ostrý start
Pracovníci NASA se ve čtvrtek večer rozhodli pokračovat v přípravách startu. Plnění odhazovací nádrže ET kapalnými pohonnými látkami zahájili technici na rampě 39A Kennedyho kosmického střediska v 3:20 SEČ.

Posádka měla budíček v 1:30 SEČ. V osm hodin si astronauti oblékli lehké oranžové skafandry. Z budovy O&CB, kde se připravovali ke startu, odjeli v půl deváté. Astronaut Charlie Precourt poté vzlétl na letadle T-38, aby prověřil meteorologické podmínky nad letištěm na Cape Canaveral.

PLÁN MISE COLUMBIE

* Osádce velí komandér Scott Altman. Osazenstvo raketoplánu tvoří pilot podplukovník USAF Duane Carey, letoví specialisté doktor John Grunsfeld, podplukovník Nancy Currieová a doktoři Richard Linnehan, James Newman a Michael Massimino.
* Během letu mají dvojice Grunsfeld-Linnehan a Newman-Massimino celkem pětkrát vystoupit do volného prostoru. Plánované výstupy jsou označovány za nejobtížnější v dosavadní historii amerických letů do kosmu.
* S družicovou observatoří Hubbleova teleskopu se Columbia setká v neděli 3. března v 10:14 SEČ. Let končí 12. března, kdy má Columbia přistát na Floridě.
* V průběhu vesmírných vycházek by měla observatoř dostat nové panely slunečních baterií, novou distribuční jednotku elektrické energie, nové stabilizační gyroskopy a novou přehledovou kameru. Ta je pětkrát citlivější než dosavadní zařízení a má dvojnásobné zorné pole. Starší kamera pro blízkou infračervenou oblast dostane nový chladicí systém. Ten by měl zajistit její chod na pět dalších roků.

Tři minuty před devátou hodinou SEČ zahájila osádka nastupování na palubu raketoplánu. V 10:58 SEČ technici na rampě hermeticky uzavřeli vstupní průlez do kabiny. Operace se trochu opozdila, protože nebylo jasné, zda se všechny zámky dveří správně zamkly.

Osádka raketoplánu pak nastavila navigační systém. Ten je za dva dny dovede k setkání s astronomickou družicovou observatoří - Hubbleovým vesmírným dalekohledem, známým pod zkratkou HST.

Ve čtvrtek zabránil startu chlad
Stroj měl původně odstartovat už o den dříve. Odpovědní pracovníci NASA po upozornění meteorologů ale nedali souhlas se zahájením plnění odhazovací nádrže pohonnými látkami.

Čtvrteční předpověď počasí totiž počítala s tím, že v době předpokládaného čtvrtečního startu by mohla teplota vzduchu na Floridě činit jen tři stupně Celsia.

Tři stupně Celsia jsou mez stanovená pro starty, protože kolem ní už příliš tuhnou všechny plastové součástky a těsnění hlavní nosné rakety. To by mohlo způsobit katastrofu.

Nízké teploty ohrožují i plnění soustavy kapalným palivem, protože umožňují tvorbu ledu na vnějším povrchu externí nádrže a v těsnění. Teploty blížící se bodu mrazu hrály svou roli při havárii Challengeru v roce 1986.

Columbia měla potíže po zahájení odpočítávání
Start ale provázely i další problémy. Šlo o nejasnosti ohledně ložisek kol hlavního podvozku. Technici hledali technickou dokumentaci, která by potvrdila, že loni, při generální opravě, prošly předepsanými prověrkami a zkouškami.

Pracovníci NASA nakonec potvrdili, že ložiska podvozku nepředstavují pro bezpečnost letu hrozbu.

V pondělí 25. února ve čtyři hodiny odpoledne středoevropského času začalo ve floridském Kennedyho kosmického středisku odpočítávání před startem. Cílem mise je údržba družicové astronomické observatoře a instalace jednoho vědeckého přístroje.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....