VIDEO: Projděte si cestu v kůži uprchlíka, vybízí nová aplikace

  • 135
Uživatelé chytrých telefonů si mohou od úterý stáhnout aplikaci simulující každodenní problémy fiktivní uprchlice z muslimského etnika Rohingů a „ujít tak kus cesty v kůži běžence“. Se spuštěním aplikace nazvané Finding Home pomáhala OSN. Cílem je vyvolat empatii vůči uprchlíkům.

Po spuštění aplikace se z uživatelova telefonu stane telefon šestnáctileté Kathijah, která musela kvůli perzekuci utéct ze svého domova v Barmě a snaží se v Malajsii začít nový život. Uživatel odpovídá na zprávy, které dívka dostává, a její život se mu otevře přes galerii fotografií. Na cestě z Barmy do Malajsie dívka naráží například na ničemy při raziích a dospělé bez skrupulí.

Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHRC) v Malajsii Richard Towles doufá, že volně dostupná aplikace pomůže lidem vcítit se do uprchlíků a mít pro ně pochopení.

Vypalují, vraždí a znásilňují, popisují uprchlíci útlak muslimů v Barmě

„Příběhy uprchlíků bývají mnohdy hluboce osobní a lidé je chápou jen s obtížemi,“ řekl mluvčí. „Doufám, že tato aplikace umožní uživateli ujít kus cesty v kůži běžence a že tak pochopí, co každodenně ve snaze najít bezpečí podstupují,“ vysvětluje.

Podle UNHRC v Malajsii pobývá 150 tisíc žadatelů o azyl. Třetinu z nich tvoří muslimští Rohingové, jež OSN pokládá za jedno z nejvíce pronásledovaných světových etnik.

Rohingové jsou v Barmě často označováni za Bengálce. Barmské úřady je považují za nelegální přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády. Příslušníkům této menšiny barmské úřady proto odmítají udělit občanství a neuznávají je jako etnikum.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video