Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Policie zadržela podnikatele Vadalu podezřelého ze spolupráce s ’Ndranghetou

  • 88
Slovenská policie na základě zatykače vydaného italským soudem zadržela podnikatele Antonina Vadalu, o kterém psal zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak. Podle portálu noviny.sk Itálie žádá Vadalovo vydání v souvislosti s drogovým deliktem, ze kterého je podezřelý mezinárodní gang.

„Evropským zatýkacím rozkazem žádá italský soud o vydání Antonina V. k trestnímu stíhání do Itálie pro drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodní působností,“ cituje portál noviny.sk vyjádření generální prokuratury. Zajištění Vadaly bylo součástí mezinárodní akce, při které bylo zadrženo 17 lidí.

Podle portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, zadržela policie Vadalu ve východoslovenském městě Michalovce. Do Itálie by prý měl být vydán brzy.

O aktivitách italské mafie na Slovensku psal ve svém posledním textu zavražděný novinář Ján Kuciak. Jedním z lidí napojených na ‘Ndranghetu je i podnikatel italského původu Antonino Vadala, kterého tato mafie podle slovenských médií využívala k přepravě zboží.

Centrum pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP) uvedlo, že italská policie považuje Vadalu za možného překupníka drog, který nahradil v minulosti dopadené členy gangu ‘Ndrangheta.

Ukrývání pašeráků

Vadalův první kontakt s ‘Ndranghetou spojuje italská policie s událostmi, jež se staly před 17 lety. Pomohl tehdy ukrýt člena klanu Libri-Zindato, který byl na útěku.

Roku 2001 policie nahrála telefonát Vadaly se šéfem Libri-Zindato Franceskem Zindatem. Mluvili o zajištění úkrytu pro pašeráka drog v Bova Marina. Později se zjistilo, že pašerák má na svědomí také vraždu.

PŘEHLEDNĚ: Tři hrnky, telefonát se sestrou. Co víme o vraždě Kuciaka

Na Vadalu stejně jako na 12 dalších mužů byl vydán zatykač a byli obviněni z pašování drog, loupeže, vydírání a nelegálního držení zbraní. Někteří byli dopadeni a usvědčeni, Vadala odešel na Slovensko a zatčení se vyhnul. Obvinění proti němu byla později zrušena.

Vadala své napojení na mafii v minulosti popřel. Odmítl také, že díky politickým kontaktům získal na Slovensku značnou sumu peněz na dotacích v oblasti zemědělství a z evropských fondů.

Slovenská policie už Vadalu jednou zadržela. Na počátku března skončil ve vazbě v souvislosti s vyšetřováním vraždy Kuciaka. O dva dny později ho však policie propustila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video