Na hranicích s Irákem čeká sto tisíc vojáků

Na hranicích s Irákem čeká sto tisíc vojáků | foto: Profimedia.cz

Ankara posvětila armádě útok na rebely v Iráku

  • 2
Turecká armáda dostala od vlády povolení k ozbrojenému úderu na kurdské povstalce na severu Iráku. Podle premiéra Erdogana je zákrok nezbytný, protože americké a irácké ozbrojené síly nejsou schopny rebely eliminovat.

"Usnesení jsme přijali 28. listopadu a se svolením prezidenta je nyní armáda oprávněna k přeshraničním operacím," prohlásil premiér Tayyip Erdogan.

Turecko se potýká s rebely z Kurdské strany pracujících (PKK). Separatisté mají základny na severu Iráku a podnikají nájezdy do východního Turecka.

Na hranicích s Irákem, respektive iráckým Kurdistánem, už je připraveno sto tisíc vojáků, tanky i letadla. Zatím ale není jisté, že k útoku dojde. Ankara se možná jen snaží vystupňovat tlak na Spojené státy a Bagdád, aby zasáhly proti kurdským guerillám. Pokud to neuděláte vy, budeme muset my, dal by se přeložit turecký vzkaz.

Ankara hrozí invazí do sousední země delší dobu a průběžně se na ni připravuje. Parlament posvětil vládě případný útok už v polovině října. Situaci se snažil mírnit americký prezident George W. Bush, u kterého byl Erdogan na návštěvě počátkem listopadu. Politici si slíbili více kooperace, včetně zpravodajské spolupráce.

Turky se snaží usmířit i kurdské úřady na severu Iráku. Přijaly některá opatření, která mají zhruba tři tisíce separatistů izolovat. Pokud by ale Turci zaútočili, iráčtí Kurdové by se asi příliš nevztekali. Hlavní je pro ně autonomie a územní nároky v Iráku, Turecko vnímají především jako hlavního obchodního partnera.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video