Izraelský premiér Ehud Olmert čelí kritice doma i v zahraničí. Ilustrační foto.

Izraelský premiér Ehud Olmert čelí kritice doma i v zahraničí. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Amnesty International obvinila Izrael z válečných zločinů

  • 1044
Nevládní organizace Amnesty International, která se zabývá lidskými právy, obvinila Izrael, že při ofenzivě v Libanonu záměrně útočil na civilní cíle. Izrael nařčení odmítá. Pokud prý poškodil civilisty, tak jen nešťastnou náhodou nebo vinou Hizballáhu.

Izraelsko - Libanonský konflikt

"Důkazy silně naznačují, že rozsáhlé ničení veřejných budov, energetických zařízení, civilních domovů a průmyslových staveb bylo svévolné a spíš než vedlejší škody představovalo integrální součást vojenské strategie," píše se ve zprávě organizace.

Novinář Seymour Hersh v týdeníku The New Yorker uvedl, že Izrael se rozsáhlým ničením Libanonu neúspěšně snažil obrátit civilisty proti hnutí Hizballáh. - více zde

Během víc než měsíčního konfliktu provedl Izrael přes sedm tisíc náletů, námořnictvo podniklo dva a půl tisíce útoků. Civilní škody jsou nezanedbatelné. Z 1100 zabitých Libanonců tvoří jednu třetinu děti, téměř milion lidí byl nucen opustit domovy a dát se na útěk.

"Mnoho z přečinů zkoumaných z této zprávě jsou válečné zločiny a dávají vzniknout individuální trestní zodpovědnosti," uvedla AI.

Amnesty International už také  požádala OSN, aby promptně sestavila vyšetřovací skupinu, která by na obou válčících stranách posoudila přestupky vůči mezinárodnímu právu.

Izrael se proti obvinění ohradil. Škody na civilních cílech podle něj představují jen nešťastnou náhodu anebo jsou důsledkem toho, že si Hizballáh bere civilní cíle a samotné civilisty jako štíty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video