V Tennessee odstranili sochu generála známého jako lídra Ku-Klux-Klanu

  • 166
Z budovy Kapitolu v americkém státě Tennessee v pátek odstranili sochu konfederačního generála Nathana Bedforda Forresta. Ten ve své době vedl rasistickou organizaci Ku-Klux-Klan, dříve také obchodoval s otroky. Ve státní budově byla socha od roku 1978, zhruba stejně dlouho se o ni vedl spor. Socha poputuje do státního muzea.

Forrest byl generál jezdectva v dobách Konfederace, před americkou občanskou válkou zbohatl jako obchodník s otroky a majitel plantáží. Později byl lídrem Ku-Klux-Klanu, jenž v jižanských státech terorizoval černošské obyvatelstvo.

O odstranění sochy se vedly vleklé spory, při čtvrtečním závěrečném hlasování pro její odstranění hlasovalo pět členů příslušného výboru, dva se postavili proti.

„Odstranění sochy Nathana Bedforda Forresta z čestného místa v kapitolu státu Tennessee je symbolem pro tolik potřebné usmíření. Nepochybně máme ještě dost práce, abychom dosáhli rovnosti a spravedlnosti pro všechny lidi, ale dnešní hlasování ukazuje, že pokrok je možný,“ řekla senátorka Raumesh Akbariová, černošská demokratická zákonodárkyně z Memphisu.

Aktivisté ukradli sochu z dob Konfederace. Uděláme z ní záchod, hrozí

Konfederované státy americké tvořilo společenství jižanských států, které se v roce 1861 odtrhly od zbytku unie. Učinily tak z velké části kvůli sporu o otázku otroctví, které chtěly zachovat. Konflikt vyústil v krvavou občanskou válku, jež skončila o čtyři roky později porážkou Konfederace a formálním zrušením otroctví.

Sochy mizí po celých Státech

O symboly Konfederace se v USA v posledních letech vede řada sporů, které loni ještě vyhrotily demonstrace proti rasismu vyvolané zabitím černocha George Floyda v Minneapolisu. Protestující v řadě měst ničili sochy konfederačních představitelů.  

Kvůli sporům Sněmovna reprezentantů 30. června schválila zákon o odstranění všech „rasistických“ konfederačních soch ze sídla Kongresu. Pro byli všichni demokraté i několik republikánů. Návrh zákona nyní půjde před Senát, kde mají demokraté majoritu. Mohli by jej tedy protlačit.

Například v červenci v Charlottesville v americkém státě Virginie demontovali dvě kontroverzní sochy konfederačních generálů, o které se také vedly mnohaleté spory. Úmysl odstranit památníky vyvolal v roce 2017 demonstraci pravicových extremistů a vyznavačů bělošské nadřazenosti. Jeden z radikálů při ní tehdy najel do skupiny odpůrců shromáždění. Incident stál život jednoho člověka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video