Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amerika se dočkala, zná nového prezidenta

  11:32
Po více než měsíci právních tahanic má Amerika jasno. Příštím prezidentem USA bude republikán George Bush junior. Demokrat Albert Gore v noci přiznal porážku ve volbách a pogratuloval svému rivalovi k vítězství. Oba politici poté vyzvali ve svých projevech Američany ke smíření po konfliktech, které mezi ně vnesly několik týdnů trvající ostré právní spory kolem počtu hlasů na Floridě.
Bush vítěz, Gore poražený

Bush vítěz, Gore poražený - George Bush junior se po právních tahanicích stane prezidentem USA, Gore v projevu uznává svou porážku, 14. prosince 2000. | foto: APČTK

Bush je v zahraniční politice nezkušený Budoucí prezident byl za   posledních 25 let v zahraničí jen třikrát
Tajná zbraň Bushe manželka Laura Po feministicky zaměřené Hillary Clintonové se do Bílého domu  dostává zcela jiný typ ženy
G.W.B.: Mám měkké srdce Dá se vůbec představit ještě třpytivější zázemí než má dynastie Bushů?
Jeho první úkol - opět spojit zemi Výsledky jsou tak těsné, že musí Bush vládnout velmi obezřetně
Richard Cheney: Bushova volební jistota  Budoucí viceprezident Cheney - ostřílený politik i muž, který je proti potratům i v případě znásilnění

Gore: přiznal porážku, vyzval ke smíření
Demokratický kandidát na post prezidenta USA Albert Gore ve svém vystoupení z Bílého domu, které přenášela televizní stanice CNN, oznámil, že před chvílí telefonoval svému republikánskému rivalovi Georgi Walkeru Bushovi, aby mu pogratuloval k vítězství v prezidentských volbách.

Ve svém závěrečném projevu Gore naznačil, že není zcela snadné přiznat porážku po 36 denní právní bitvě o přepočítání hlasů na Floridě. "Nejvyšší soud se ale vyjádřil. Tak o tom nepochybujme," řekl Gore. "Ačkoli s rozhodnutím soudu silně nesouhlasím, verdikt přijímám," prohlásil viceprezident.

Současně viceprezident vyzval Američany, aby se sjednotili za příštím prezidentem. "Když je bitva dobojována, stáhneme naše šiky," prohlásil Gore. "Z našich názorů a pozic nicméně neustupujeme, ale uvědomujeme si, že je zde zájem vyšší než je naše politická strana. Tímto zájmem je Amerika a my dáváme přednost Americe před naší stranou. Budeme stát za naším novým prezidentem," zdůraznil Gore.

Už mu nezavolám
V reakci na drama volební noci, kdy Gore zavolal Bushovi dvakrát - jednou aby mu popřál a podruhé, aby svoji gratulaci stáhl, Gore v televizním přenosu zavtipkoval: "Slíbil jsme mu, že tentokát už mu zpátky nezavolám."

K divákům v zahraničí Gore pronesl: "Ať nikdo nenahlíží na tento souboj jako na znak americké slabosti. Síla americké demokracie tkví nejjasněji právě v tom, jaké těžkosti  může překonat."

Bush: Budu sloužit národu
"Nebyl jsem zvolen proto, abych sloužil jedné straně, nýbrž národu," řekl republikán Bush v projevu, který přenášely americké televizní stanice. Budoucí prezident pronesl s nadějí v hlase slova z bible, která použil Abraham Lincoln během občanské války: "Náš národ se musí povznést nad rozdíly a sjednotit se."

Bush promluvil ve Sněmovně reprezentantů texaského Kongresu a zdůraznil, že toto místo vybral záměrně jako symbol spolupráce obou politických stran, která je, jak zdůraznil, momentální výzvou po obrovském rozdělení národa v důsledku několika týdnů trvající právní bitvy o počet hlasů na Floridě.

Bush uvedl, že se na začátku příštího týdne ve Washingtonu setká s viceprezidentem Albertem Gorem. Bush ocenil Goreův krok jako ušlechtilý a dodal, že si je vědom, jak obtížný pro něho tento moment musí být.

Bush uvedl, že chce být prezidentem všech Američanů, nejen republikánů, a chce pracovat pro usmíření a jednotu. Zdůraznil, že rozdíly ve volebních programech demokratů a republikánů nejsou zásadního charakteru a programy prý naopak mají mnoho pozoruhodně společného. Vybídl k vzájemnému respektu a tolerování odlišností.

Republikán Bush, který bude uveden do funkce v  lednu příštího roku, vybídl navíc k budoucí spolupráci s demokraty v klíčových oblastech vzdělání, zdravotní péče, sociálního zajištění a "fiskálně zodpovědných" daňových škrtů.

O budoucím prezidentovi de facto rozhodl v úterý Nejvyšší soud
Projevy obou politiků následovaly poté, co americký Nejvyšší soud v úterý večer zamítl žádost demokratů o ruční prověrku sporných volebních lístků na Floridě, a tím prakticky zablokoval Goreovi cestu ke smazání rozdílu několika set hlasů, kterému se těšil Bush.

Všeobecně se soudí, že Gore mohl volby vyhrát, kdyby se přepočítávání hlasů na Floridě uskutečnilo. Gore také získal v celoamerickém souhrnu o 300 tisíc hlasů více než Bush, ale většinové prvky amerického volebního systému tuto výhodu neutralizovaly.

Bush nyní získá 25 floridských volitelů a s nimi bude mít potřebnou nadpoloviční většinu v 538členném sboru volitelů, který se sejde 18. prosince a prezidenta formálně zvolí.

VOLEBNÍ DRAMA - DEN PO DNI

8. listopad - 8.16 hodin SEČ - hlavní americké televizní sítě oznamují, že Bush zvítězil ve volbách
- 8.30-9.30 - Gore připouští v telefonátu Bushovi, že byl poražen, pak odvolává svou prohru a říká Bushovi, že "okolnosti se změnily"
- 9.40 - televize opravují předešlou zprávu s tím, že výsledky z Floridy nejsou ještě úplné
9.-15. listopad Objevuje se řada nesrovnalostí na Floridě - někteří voliči dali hlas omylem kandidátovi Reformní strany namísto Goreovi, tisíce lístků stroje vyřadily jako neplatné atd.; zahájeno několik soudních pří, kdy tábor demokratů požaduje, aby byl přepočítán každý sporný hlas a zjištěn skutečný úmysl voliče, zatímco republikáni tvrdí, že se mění pravidla uprostřed hry.
16. listopad Floridský Nejvyšší soud odmítá Bushovu žádost zastavit ruční přepočítávání v převážně demokratických okrscích.
21. listopad Nejvyšší soud Floridy rozhoduje, že přepočty mohou pokračovat a jejich výsledky lze začlenit do závěrečných.
26. listopad Vítězem na Floridě oficiálně potvrzen Bush s náskokem 537 hlasů asi ze šesti milionů.
4. prosinec Nejvyšší soud USA ruší rozhodnutí Nejvyššího soudu Floridy o ručním sčítání, vrací zpět kauzu na Floridu.
8. prosinec Nadějný zvrat pro Gorea, když Nejvyšší soud Floridy povoluje další ruční přepočítávání hlasů.
9. prosinec Jen pár hodin poté, co bylo na Floridě zahájeno další kolo přepočítávání nejasných lístků, Nejvyšší soud USA na žádost Bushova týmu pozastavuje tyto přepočty.
11. prosinec Nejvyšší soud USA vyslechl ústní argumentaci obou soupeřících táborů.
12. prosinec Nejvyšší soud USA vrátil spor mezi Bushem a Gorem o přepočítávání hlasů zpět k dalšímu posouzení na Floridu a fakticky tím zastavil ruční prověrku hlasů.
13. prosinec Gore se rozhodl odstoupit z volebního soupeření s Bushem, popřál mu k vítězství. Oba politici, Gore i Bush, vyzvali ve svých projevech ke smíření. Mají se setkat příští úterý.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...