Vojáci v Iráku často čelí nařčení ze zabíjení nevinných lidí. Ilustrační foto.

Vojáci v Iráku často čelí nařčení ze zabíjení nevinných lidí. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Američtí vojáci údajně zmasakrovali iráckou rodinu

  • 194
Americká armáda vyšetří údajný masakr jedenáctičlenné irácké rodiny. Toho se měli minulý týden dopustit příslušníci americké námořní pěchoty. Vojáci nařčení z vyvraždění rodiny odmítají. Časopis Time ale napsal, že nejde o první masakr.

Podle dostupných informací se incident odehrál minulou středu ve městě Išakí asi sto kilometrů severně od Bagdádu.

Irácká policie následně obvinila americké vojáky z toho, že zastřelili jedenáct lidí včetně pěti dětí. Vojáci to odmítli a tvrdili, že usmrtili jen čtyři ozbrojence. "Vzhledem k tomuto rozporu jsme začali s vyšetřováním," potvrdil agentuře Reuters mluvčí amerických sil v Iráku Barry Johnson.

Podle šéfa místní policie Farúka Hussajna pitva prokázala, že všechny oběti byly zastřeleny ranou do hlavy. "Bez jakýchkoliv pochybností jde o jasný zločin," prohlásil.

Obvinění amerických vojáků ze zabíjení nevinných lidí jsou docela častá. Mezi iráckými civilisty to vyvolává hněv vůči okupantům. Američané už několik podobných případů vyšetřovali, ale podle místních nemají případné tresty větší dopad. Většinou se jedná pouze o disciplinární postih.

Time rozvířil další aféru
Americký týdeník Time v pondělí informoval o podobném případu, který se měl stát loni v listopadu v iráckém městě Hadísa. Příslušníci námořní pěchoty tam měli zabít 15 civilistů. Time napsal, že vojáky rozlítil výbuch, který zabil jednoho z jejich kolegů.

Novináři vycházeli z detailních výpovědí obyvatel města. "Viděla jsem, jak zastřelili mého dědečka. Nejdříve do prsou, potom do hlavy," popsala průběh listopadového incidentu devítiletá Imán Valídová. "Potom zabili i babičku."

Time přitom cituje mluvčího námořní pěchoty Jeffreyho Poola, který 20. listopadu oznámil, že den před tím nálož u silnice zabila 15 civilistů a jednoho amerického vojáka. "Při následující přestřelce američtí a iráčtí vojáci zabili osm povstalců," dodal podle časopisu Pool.

Představitelé armády mezitím potvrdili, že tato verze je chybná a že patnáct civilistů nezahynulo při výbuchu, ale bylo zastřeleno. Minulý týden se rozjelo vyšetřování i tohoto případu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video