Pár prý pro Kubu pracoval třicet let. Ilustrační foto.

Pár prý pro Kubu pracoval třicet let. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Americký diplomat s manželkou čelí obvinění ze špionáže pro Kubu

  • 17
Někdejší pracovník ministerstva zahraničí Spojených států a jeho manželka byli obviněni z dlouholeté špionáže pro Kubu. Dvaasedmdesátiletý Kendall Myers a jeho žena Gwedolyn údajně pracovali jako tajní agenti třicet let. Kubánské vládě předávali utajované informace.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti byl pár obviněn ze spiknutí.

V roce 1995 se prý manželé setkali s tehdejším kubánským vůdcem Fidelem Castrem. Na Kubu se tehdy dostali přes Mexiko na falešné pasy. Několikrát přitom údajně cestovali do latinskoamerických zemí na schůzky s dalšími kubánskými agenty.

Kendall Myers pracoval v zahraničním ústavu ministerstva zahraničí, kde byl považován za odborníka na evropské záležitosti. Před dvěma lety odešel do důchodu.

Obžaloba uvádí, že během posledního roku práce v ústavu mu prošlo rukama přes dvě stě tajných dokumentů týkajících se Kuby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video