Mitt Romney loví voliče ve státě Georgia.

Mitt Romney loví voliče ve státě Georgia. | foto: Reuters

Americké superúterý začalo, rozsekne boj o prezidentské nominace

  • 59
V USA nastal výjimečný den - superúterý. Ve čtyřiadvaceti státech začali republikáni a demokraté vybírat, koho vyšlou do závěrečného boje o Bílý dům. U republikánů může být po dnešku hotovo - John McCain vstal z popela a drží si náskok. Těsné klání demokratů se nejspíš uzavře až později.

V táboře demokratů je souboj mezi Barackem Obamou a Hillary Clintonovou velice těsný.

Většina Američanů však měla ještě v neděli večer jiné a příjemnější starosti: finálové utkání superpoháru amerického fotbalu.

Zasněžené Salt Lake City v Utahu na dalekém západě Spojených států také nežije volbami. Ani kandidát republikánů Mitt Romney sem nepřijel dělat kampaň, dostavil se jako pokorný účastník pohřbu. V sedmadevadesáti letech totiž před pár dny zemřel prezident mormonské církve Gordon B. Hinckley. A k téže víře se hlásí sedmdesát procent obyvatel Utahu včetně Mitta Romneyho.

Má Romney ještě šanci?
Ten po smutečním obřadu zamířil s kampaní do Kalifornie. Do poslední chvíle si nechce přiznat, že nepochoval jen prezidenta své církve, ale i své prezidentské naděje. Po vítězství na Floridě totiž podle celostátních průzkumů vede nad Romneym charizmatický jednasedmdesátiletý John McCain o dvacet procent.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

Naopak souboj demokratů je těsný. Barack Obama, který zrušil svůj velký mítink v Salt Lake City kvůli pohřbu, zaostává za Hillary Clintonovou jen o několik procent, která se vejdou do statistické chyby.

. Kde se volí

  • Obě strany: Arizona, Arkansas, Kalifornie, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Illinois, Massachusetts, Minnesota, Missouri, New Jersey, New York, Oklahoma, Tennessee, Utah
  • Pouze republikáni: Montana, Západní Virginie
  • Pouze demokrati: Idaho, Kansas, Nové Mexiko
Až doposud se skoro všechny průzkumy veřejného mínění v těchto primárkách pletly. Před volbami v New Hampshiru vedl Obama o jedenáct bodů a nakonec prohrál. Florida měla být mezi republikány tělo na tělo, nakonec McCain porazil svého soupeře poměrně pohodlně.

I kdyby mormonský Utah měl podpořit Romneyho, v něčem se na rozdíl od drtivé většiny ostatních států shoduje s McCainem. Padesát procent obyvatel tohoto státu kdysi Divokého západu je proti stažení vojsk z Iráku.

Mezi ně rozhodně nepatří novinářka a dramatička Mary Dickinsonová: "Irák? Hned pryč!", říká. Proti válce byla od samého počátku. Hlavní důvod? Tentýž jako pro mnoho Evropanů: "Bush je skutečný americký idiot," říká vášnivě. "Historici se budou jednou ptát, jak si mohl tak skvělý národ zvolit tak příšerného prezidenta."

V Utahu je Romney favoritem, ale kdo ví...
Paní Dickinsonová fandí senátoru Baracku Obamovi: "Je chytrý, je skvělý řečník a myslím, že je i moudrý. On je poezie, Hillary Clintonová je próza."

Bývalý starosta více než půlmilionového Salt Lake City Rocky Anderson je také demokrat, ale nelíbí se mu ani Obama, ani Hillary Clintonová: "Nemůžu volit někoho, kdo hlasuje pro válečné fondy," říká. "Nemáme volbu."

. Superúterý

Sousloví "Super Tuesday" se používá minimálně od roku 1984, kdy se vybíral kandidát pro závěrečný souboj o prezidentský post v mnoha státech najednou. Od té doby se užívá v každých volbách. Počet zúčastněných států se mění, letos je superúterý historicky největší. Volba ve větších celcích je významná v tom, že dává první reálnou představu o celonárodní volitelnosti kandidáta.

Navíc mu vadí, že žádný z demokratických kandidátů nemá silný názor na problematiku globálního oteplování. To považuje za největší hrozbu dneška.

Podle průzkumů veřejného mínění s ním však většina spoluobčanů nesouhlasí. Pro většinu z nich je tématem nadcházejícího superúterý ekonomika, po ní Irák a hned po něm zdravotní péče. Přes čtyřicet milionů Američanů totiž nemá zdravotní pojištění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video