Americké námořnictvo povede admirálka Lisa Franchettiová.

Americké námořnictvo povede admirálka Lisa Franchettiová. | foto: Profimedia.cz

Biden obešel Pentagon. Do čela amerického námořnictva jmenoval ženu

  • 37
V čele amerického námořnictva bude nově žena. Admirálku Lisu Franchettiovou nominoval do funkce v pátek americký prezident Joe Biden. Devětapadesátiletá Franchettiová bude vůbec první ženou ve sboru náčelníků štábů americké armády v historii.

Bidenovo rozhodnutí podle agentury Reuters překvapilo zástupce Pentagonu, kteří očekávali, že elitní post obsadí současný velitel pacifické flotily Samuel Paparo. Toho do vedení námořnictva doporučil i ministr obrany Lloyd Austin, uvedla agentura AP.

Biden ve svém zdůvodnění uvedl, že Franchettiová má za sebou 38 let služby u ozbrojených sil a prokázala své velitelské schopnosti.

„Je teprve druhou ženou vůbec, která získala hodnost čtyřhvězdičkového admirála námořnictva Spojených států a pokud bude potvrzena, přepíše historii jako první žena v čele námořnictva a ve sboru náčelníků štábů,“ sdělil prezident.

Dusno v Hormuzu. USA poslaly bezpilotní loď, musela se vynořit ponorka

Jedinou další složkou ozbrojených sil USA, která má v čele ženu, je pobřežní stráž. Biden loni vedení svěřil admirálce Lindě Faganové. Pobřežní stráž ale nespadá pod ministerstvo obrany, nýbrž pod ministerstvo vnitra.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video