ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Miloslav Anderle, Ornitoklub Most

Polská kachna narušila cvičení amerických vojáků a zachránila sovětský tank

  • 57
Ostrou střelbu amerických vojáků během cvičení v Polsku narušila prolétající kachna, která zkřížila dráhu protitankové raketě TOW směřující na vyřazený sovětský tank T-55. Střela tak vybuchla ještě před dosažením vytyčeného cíle. Zásah byl osudný i pro kachnu, která neměla šanci srážku přežít.

Vše zachytila termovizní kamera zaměřovače amerického bojového vozidla pěchoty M2A2 Bradley, jehož posádka raketu na tank vypálila. Záběry se se dostaly i do ruských a běloruských médií.

„Střet nepřečkala ani raketa, ani kachna – výbuch té prvé nenechal skoro nic z té druhé,“ poznamenal server Tut.by. Dodal, že srážky s ptáky bývají pohromou letectví, občas končí i katastrofou a oběťmi na životech. Případ zachycení rakety kachnou však ještě zaznamenán nebyl.

Nečekaným „přeživším“ se tak stal tank T-55 sovětské konstrukce, který se vyráběl licenčně i v komunistickém Polsku a Československu.

Jednotky ze Spojených států a dalších zemí Severoatlantické aliance byly do Polska a Pobaltí vyslány k posílení východního křídla NATO po ruské anexi Krymu a po rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny.

Na videu je záznam ze cvičení v Polsku s názvem DEFENDEREurope 20:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video