Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Američany pálí ekonomika. A uchazeči o Bílý dům to pochopili

  10:25
Je to pořád o ekonomice, hlupáku, dal by se při letošních amerických primárkách parafrázovat citát používaný Billem Clintonem v prezidentské kampani v roce 1992. Ještě před rokem všem předvolebním průzkumům dominoval Irák. Od léta se však situace zlepšila a počet zabitých Američanů se snížil.

Dřív byl dominantním tématem Irák, teď jde o ekonomiku. Kandidáti na prezidenta to rychle pochopili. | foto: Profimedia.cz

A lidi začíná pálit jiný problém. Není to ani hrozba teroristického útoku, ani velký příliv nelegálních imigrantů, ale špatně dýchající americká ekonomika. Dvacet procent lidí ji ve výzkumu agentury AP označilo za vážný problém.

Američané se bojí toho, že mají stále hlouběji do kapsy. Spojené státy ovlivňuje krize trhu s nemovitostmi a úvěry, kterou spustila neschopnost lidí splácet rizikové hypotéky na bydlení v minulém roce.

Zasáhla i finanční trhy a vedla k propadu na americké burze. A připojily se i další problémy. Nezaměstnanost dosáhla nejvyšší úrovně za poslední dva roky. Vyskočila až na pět procent a nová pracovní místa nevznikají.

Řidiči kritizují vysokou cenu galonu benzinu, která vyletěla ke třem dolarům. Kvůli vysokým cenám ropy na světových trzích se zdražilo i vytápění domů. Proto se ve Spojených státech šíři "blbá nálada". Občané se bojí ekonomické recese, která by celou situaci jen zhoršila.

"Američané hledají dobré vedení. Chtějí být přesvědčeni, že ekonomika je v dobrých rukou. A to je kvalita, která je potřebná pro listopadové volby," řekl ekonomický expert Douglas Holtz-Eakin americkému listu Washington Post. "Kandidáti na amerického prezidenta se budou mnohem více věnovat ekonomice,“ prorokuje ve Washington Post ekonomická expertka Sarah Taylorová.

Už následující primárky se konají v Michiganu. A automobilovému průmyslu v jeho největším městě Detroitu se také moc nedaří. Nezaměstnanost tam dosáhla 7,4 procenta.

Komu sedí téma ekonomiky
Mohlo by poškodit kandidáty, kteří kampaň postavili na jiných tématech a moc se o ekonomice nezmiňovali. Republikán Rudy Giuliani to pochopil. Muž, který se soustřeďuje až na pozdější primárky, se většinou prezentoval jako zkušený bojovník s terorismem.

Nyní vycítil šanci a spustil novou televizní reklamu, která ho prezentuje jako pravého vůdce, který se dokáže vypořádat i se zadřeným motorem americké ekonomiky. Chce ho vyléčit osvědčeným republikánským lékem, snižováním daní. Stejný recept by předepsal i jeho soupeř Mitt Romney.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

Z ekonomických problémů se snaží vytlouct kapitál i oblíbenec konzervativních křesťanů Mike Huckabee, který v michiganských předvolebních průzkumech zaostává za Johnem McCainem a Mittem Romneym jen o jedno procento. Republikánský populista se proto rozhodl na svou stranu zlákat i dělníky. Má mu k tomu pomoci image "chlápka, který neslouží Wall Streetu" a chápe problémy obyčejných lidí.

"Nechci z bohatých udělat chudé. Chci dát chudým šanci splnit si americký sen," řekl pak šéfům byznysu v Detroitském ekonomickém klubu, aby si je neznepřátelil.

Michiganští voliči si oblíbili Johna McCaina, který se nikdy nebojí říkat nepříjemné pravdy. To by mu mohlo pomoci u nezávislých voličů. "Některá z pracovních míst, která tu zanikla, už se neobnoví," přiznal na shromáždění v Detroitu.

Pokud je to však znovu o ekonomice, už by to tolik nemuselo být o změně, a to by mohlo poškodit oblíbence mladých demokratů Baracka Obamu. Uvědomila si to i Hillary Clintonová. Zkušenost, kterou vždy prezentovala jako jednu ze svých největších schopností, se jí opět hodí.

Rozhodla se okamžitě využít vítězství v primárkách v New Hampshiru, kde ji demokratičtí voliči označili za pravou osobu, která bude schopná vyřešit ekonomické problémy. Chce ze státního rozpočtu nasypat 70 miliard lidem ze střední a nižší třídy, aby se lépe vyrovnali s projevy ekonomické krize. Oprášila tak podobný plán, který už použil její muž Bill při vítězství v prezidentských volbách v roce 1992.

Její vábení má odloudit voliče hlavně jejímu demokratickému soupeři Johnu Edwardsovi, který se vždy prezentoval jako zástupce chudých. Ani Barack Obama však nechce zůstat pozadu. Včera navrhl stimulační program v hodnotě 75 miliard dolarů a v rámci něj i fond s deseti miliardami pro lidi postižené krizí s hypotékami.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...