Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Navalného propustili z nemocnice, podle lékařů se může zcela uzdravit

  9:18aktualizováno  10:36
Ruského opozičního politika Alexeje Navalného propustili z berlínské nemocnice. S odvoláním na lékaře kliniky Charité o tom ve středu informovala agentura DPA. Podle lékařů je možné, že se po otravě novičokem zcela zotaví. Ruský prezident Vladimir Putin mezitím podle francouzského deníku Le Monde prohlásil, že se kritik Kremlu novičokem otrávil sám.
Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj zveřejnil na Instagramu svou fotografii...

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj zveřejnil na Instagramu svou fotografii krátce před tím, než jej propustili z nemocnice. (22. září 2020) | foto: AP

Kritik Kremlu zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. Nejprve jej ošetřovali v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny ho v bezvědomí přepravili do Berlína, kde strávil 32 dní na klinice Charité.

Třesou se mi nohy. Navalnyj zveřejnil fotku, jak schází ze schodů

Zdravotní stav čtyřiačtyřicetiletého Navalného se v posledních dnech podle lékařů „natolik zlepšil, že bylo možné ukončit akutní lékařskou péči“. 

„Vzhledem k pacientově pokroku a k jeho současnému stavu se ošetřující lékaři domnívají, že je možné, že se úplně zotaví. Zatím je ovšem příliš brzy na posouzení případných dlouhodobých následků jeho vážné otravy,“ dodala Charité.

Kde se nyní ruský opozičník nachází, nemocnice nesdělila. Uvedla jen, že informace o jeho propuštění a zdravotním stavu zveřejnila po dohodě s ním a s jeho manželkou.

„Ještě zcela nedávno jsem nepoznával lidi a nechápal, jak mluvit,“ svěřil se Navalnyj minulý týden na Instagramu. „Teď jsem člověk, kterému se při chůzi po schodech třesou nohy, a přitom si říká: ‚Ach, tohle je schodiště! Po něm se chodí. Možná bych měl hledat výtah,“ píše. 

Rusko čelí silnému tlaku ze zahraničí, aby úřady případ Navalného vyšetřily a pachatele pohnaly před soud. Moskva ale stále odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku. Odvolává se přitom na informace od lékařů v Omsku, kteří tvrdí, že jejich laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek. 

Vraťte mi mé oblečení, žádá Navalnyj ruské úřady

Navalnyj už v této souvislosti požádal Moskvu, aby mu vrátila oblečení, které měl v osudný den na sobě. Obvinil ji přitom, že zadržuje důkaz důležitý pro vyšetření otravy. „Než povolili můj převoz do Německa, svlékli ze mě veškeré oblečení a poslali mě tam úplně nahého,“ napsal Navalnyj na svůj web. 

„Vzhledem k tomu, že na mém těle byl nalezen novičok a otrava může být vyvolána vnějším kontaktem s látkou, je mé oblečení velmi důležitý důkaz,“ vysvětlil. „Žádám, aby mi bylo mé oblečení vráceno pečlivě zabalené v plastové tašce,“ uzavřel.

Agentura TASS v pondělí informovala, že na osobních věcech opozičního politika se podle ruských justičních orgánů žádné stopy jedovatých či jiných nebezpečných látek nenašly. Ministerstvo zdravotnictví Omské oblasti pak uvedlo, že Navalného oblečení zabavily vyšetřovací orgány, a o jeho dalším osudu nemá informace.

Navalnyj se otrávil sám, míní údajně Putin

Ruský prezident Vladimir Putin při telefonátu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem nadhodil hypotézu, že si kritik Kremlu Navalnyj mohl vzít novičok sám. Napsal to francouzský deník Le Monde, který se odkazuje na své vlastní zdroje.

Putin v rozhovoru, který se uskutečnil z iniciativy francouzské strany již 14. září, ale o němž jak Kreml, tak Elysejský palác dosud podle listu podaly neúplné informace, řekl, že Navalnyj mohl z blíže nespecifikovaného důvodu sám novičok pozřít. 

Dále podle listu sdělil, že složení tohoto jedu není tak komplexní, jak se dříve udávalo, i když ani není prokázáno, že zrovna novičok byl k otravě Navalného použit. Otravu nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok však potvrdily laboratoře v Německu a v den rozhovoru také nezávisle na německém vyšetřování odborná pracoviště ve Francii a Švédsku.

21. srpna 2020

Ruský prezident dále navrhl, že by se vyšetřování mohlo zaměřit na stopy, které vedou do Lotyšska, kde podle něj žije jeden z výrobců novičoku. Neupřesnil však, o koho jde, a jak připomíná Le Monde, s vývojem jedu je spojováno více sovětských vědců.

Macron uvedl, že novičok nemohl být použit soukromou organizací, a tak vyvstává nutnost oficiálního vysvětlení. Putin pak Navalného označil za pouhého internetového výtržníka, který již v minulosti simuloval špatný zdravotní stav a používal svůj Fond boje s korupcí k vydírání volených státních představitelů. 

NATO: Důkazy o otravě Navalného jsou nepochybné, Rusko má co vysvětlovat

Absenci oficiálního vyšetřování Putin vysvětlil tím, že francouzští a němečtí odborníci, kteří zkoumali pomocí laboratorních analýz Navalného otravu, nekomunikují s ruskými specialisty. Macron podle listu návrh na prošetření lotyšské stopy i hypotézu, že se Navalnyj záměrně otrávil, v telefonátu ihned zavrhl.

Na Putinovo nařčení Navalnyj reagoval na svém instagramovém účtu slovy: „Dobrá verze. Takže jsem si v kuchyni uvařil novičok. Nenápadně jsem ho upil z placatky v letadle. Upadl jsem do kómatu. Předtím jsem se domluvil se ženou, kamarády a kolegy, aby za žádnou cenu nedovolili můj převoz do Německa v případě, že na něm bude ministerstvo zdravotnictví trvat. Cíl mého vychytralého plánu byl samozřejmě umřít v omské nemocnici a dostat se do omské márnice, kde by jako příčinu smrti uvedli ‚už žil dost dlouho‘. Ale Putin mě obehrál. Toho jen tak nenachytáš. Takže jsem nakonec jak blbec proležel v kómatu 18 dní, ale svého jsem stejně nedosáhl. Provokace se nepovedla!“

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...