Dovolená v Řecku nebyla albánskému novináři dopřána. Ilustrační snímek

Dovolená v Řecku nebyla albánskému novináři dopřána. Ilustrační snímek | foto: www.pelion-paths.gr

Albánského novináře nepustili do Řecka na dovolenou, prý je hrozbou

  • 49
Řecké úřady zakázaly vstup do země reportérovi albánské televizní stanice Top Channel Marinu Memovi, kterého označily za hrozbu státní bezpečnosti. "Pohraničník mi sdělil, že nemůžu vstoupit do Řecka, protože jsem na seznamu nebezpečných osob a jsem považován za nežádoucí osobu," řekl Mema.

Portál BalkanInsight.com upozornil, že nejde o první incident tohoto druhu: v dubnu Řecko nedovolilo překročit hranice dvěma albánským soudcům, kteří potrestali jistého představitele řecké menšiny za znesvěcování albánských hrobů.

Do Řecka, kde chtěl strávit dovolenou, se Mema pokusil přicestovat v neděli.

Podle portálu za řeckými opatřeními očividně stojí politické důvody. Mema je přesvědčen, že zákaz vstupu do Řecka je odvetou za jeho kritickou reportáž o řeckých Albáncích, takzvaných Çamech. Ty Atény vyhostily během druhé světové války a po jejím konci kvůli údajné kolaboraci s italskými fašisty. Reportér také tvrdí, že již během natáčení v někdejším çamských vesnicích na severu Řecka byl obtěžován a sledován agenty řeckých bezpečnostních služeb.

Ačkoli politické vztahy mezi Aténami a Tiranou jsou dobré, otázka vysídlení Çamů z Řecka je stále předmětem vzájemných sporů. Starší Albánci, kteří se narodili v Řecku a kteří mají tento údaj zanesen v pasech, mají pravidelně se vstupem do Řecka problémy a úřady je do země často nepustí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video