Janusze Kaczmarka zatýká policie | foto: Reuters

Agenti zatkli polského exministra vnitra

  • 2
Agenti polské zvláštní služby ABW zadrželi Janusze Kaczmarka, bývalého ministra vnitra. Z vlády byl odvolán začátkem srpna kvůli úniku informací o korupčním skandálu okolo exministra zemědělství Andrzeje Leppera.

"Kaczmarek byl zatčen pod záminkou, že ztěžuje vyšetřování aféry," řekl jeho advokát v televizi TVN24. Prokuratura zřejmě Kaczmarka obviní a navrhne uvalení vazby. Skutečný motiv zadržení bývalého ministra je podle opozice politický.

Kaczmarek po svém odvolání vypovídal před parlamentním výborem pro dohled nad tajnými službami. Tvrdil, že tajné služby sledovaly a odposlouchávaly politiky a novináře.

Premiér Jaroslaw Kaczynski to popřel. Podle něj se část opozice snaží oddálit předčasné volby, a proto vymýšlí různé aféry. Kaczynski tvrdil, že nikdo nebyl odposloucháván jinak než v rámci vyšetřování.

Opozice podezřívá předsedu vlády, že shromažďuje citlivé údaje o svých politických protivnících i o spolupracovnících.

Kaczmarek, který není poslancem, byl dlouho blízkým spojencem Kaczynského. Premiér se rozhodl ho odvolat kvůli tomu, že ztratil jeho důvěru. Přispělo k tomu podezření, že Kaczmarkovým prostřednictvím unikly tajné informace, které zmařily vyšetřování korupce na ministerstvu zemědělství.

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) si přeje co nejrychlejší konání předčasných voleb v zemi. Část opozice je však proti, protože požaduje nejprve vyjasnit aféry spojené s Kaczynského PiS. Hlasovat o rozpuštění Sejmu by poslanci měli 7. září.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video