Obyvatelé a obyvatelky Grand Bassamu v Pobřeží slonoviny si užívají volné chvíle na pláži. (28. března 2021) | foto: Profimedia.cz

Megalopole budoucnosti. Na africkém pobřeží bude žít až půl miliardy lidí

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
U břehů Guinejského zálivu bude už za pár dekád pulzovat jedno obří, gigantické město. Megalopole, která předběhne všechny ostatní. Potáhne se od Pobřeží slonoviny přes Togo až po Nigérii a žít v ní bude na půl miliardy lidí. Tlak na úzký pás ovšem nevyvinou jen masy nových obyvatel. Z druhé strany ho bude nebezpečně ukrajovat čím dál vyšší hladina moře.

Organizace spojených národů (OSN) předpokládá, že v roce 2100 bude v Africe žít až 40 procent lidstva. A už za tři dekády bude domovem 40 procent dětí. Největší populační exploze se přitom odehraje na území mezi nigerijským Lagosem a Abidžanem v Pobřeží slonoviny. Samotná Nigérie se ostatně rozroste natolik, že bude druhým nejlidnatějším státem světa hned po Indii.

„Ať už půjde o sesuv silnic a základů budov, kanalizace ve zpětném chodu, prosakující septiky nebo zaplavené žumpy plné mikrobů, města budou čelit plejádě krizí v oblasti infrastruktury i veřejného zdraví.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video