Uprchlíci z Afghánistánu opouštějí pákistánský region Badžaur. Nařídila jim to vláda z Islámábádu.

Uprchlíci z Afghánistánu opouštějí pákistánský region Badžaur. Nařídila jim to vláda z Islámábádu. | foto: Reuters

Afghánští uprchlíci musí opustit Pákistán kvůli vazbám na povstalce

  • 0
Afghánští uprchlíci mají podle Islámábádu vazby na ozbrojence, a musí proto opustit kmenové oblasti na severozápadě Pákistánu. Vyhoštění téměř 50 tisíc běženců nařídila pákistánská vláda. Její rozhodnutí je součástí zesílené ofenzivy proti bojovníkům teroristické sítě Al-Kajda a hnutí Taliban.

Afghánsko-pákistánská hranice je totiž v poslední době místem intenzivních bojů mezi vojáky a ozbrojenci napojenými na Taliban a Al-Kajdu. Podle vlády prezidenta Ásifa Alího Zardárího jsou uprchlíci napojeni na radikály.

"Musí odejít. Nebudeme udělovat žádné výjimky," prohlásil vládní představitel v regionu Badžaur Safirullah Wazír. "Máme zprávy, že mají vazby na militanty a jsou zapojeni to teroristických aktivit."

Uprchlíci musí urychleně opustit region
Pákistánské úřady proto minulý čtvrtek nařídily afghánským uprchlíkům opustit urychleně region. Doposud odešlo kolem 200 Afghánců, desetitisíce zůstávají. Islámábád ale už zpočátku řekl, že pokud uprchlíci místo neopustí, budou čelit tvrdému zákroku.

Místní obyvatelé říkají, že ti, co odešli, dali před Afghánistánem přednost vedlejším kmenovým regionům. Afghánští uprchlíci se usídlili v pákistánských kmenových oblastech během 80. a 90. let, když uprchli před sovětskou okupací a následnou občanskou válkou.

Pákistánsko-afghánská hranice je místem intenzivních bojů
Násilí v Pákistánu zesílilo minulý rok a pákistánsko-afghánská hranice je v poslední době svědkem těžkých bojů mezi vojáky a islámskými radikály. Od začátku srpna zabily vojenské složky více než tisíc ozbrojenců. Samy ztratily zhruba šedesát mužů.

Pákistán čelí tlaku Spojených států, aby proti ozbrojencům v kmenových oblastech zasáhl tvrději. Úkryty radikálů jsou také terčem raketových útoků, které ze sousedního Afghánistánu podnikají americké jednotky. Ty se kvůli tomu dostávají do konfliktu s pákistánskými jednotkami a vládou v Islámábádu. - přečtěte si Pákistánci stříleli po vrtulnících NATO. Ty palbu opětovaly

. Pákistánsko-afghánská hranice

Americké rozvědky se domnívají, že v nepřístupné oblasti na pákistánsko-afghánských hranicích se skrývá vůdce teroristické sítě Al-Kajda Usáma bin Ládin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video