Stoupenci AfD bouří na mítinku Angely Merkelové v saském Torgau (6. září 2017)

Stoupenci AfD bouří na mítinku Angely Merkelové v saském Torgau (6. září 2017) | foto: Reuters

Alternativa pro Německo po Chemnitzu posiluje, v průzkumu už je druhá

  • 500
Kdyby se nyní v Německu uskutečnily parlamentní volby, druhou nejsilnější stranou by se stala Alternativa pro Německo. Podle průzkumu agentury Insa pro deník Bild by dostala 17 procent hlasů, a o jeden procentní bod by tak překonala vládní sociální demokraty (SPD), jejichž popularita u voličů dále klesá.

„Postavení SPD jako druhé nejsilnější politické síly v zemi je v ohrožení,“ komentoval výsledky průzkumu šéf agentury Insa Hermann Binkert. Průzkum probíhal od 31. srpna do 3. září a zúčastnilo se ho 2 069 respondentů.

Zatímco obliba SPD, která už v loňských parlamentních volbách dosáhla rekordně nízkého zisku 20,5 procenta, v posledních měsících v průzkumech stále klesá, podpora AfD jde postupně nahoru. V loňských volbách dostala 12,6 procenta hlasů, nyní by se pro ni podle různých průzkumů vyslovilo 15 až 17 procent voličů.

Dobře si protiimigrační strana vede i ve dvojici spolkových zemí, které letos čekají volby. V Hesensku by nyní získala 15 procent hlasů a v Bavorsku, kde zatím v parlamentu chybí, 14 procent. Tam se jejího nástupu obává především Křesťanskosociální unie bavorského premiéra Markuse Södera, který proto výrazně přitvrdil v protiimigrační rétorice (více zde: Vláda v Mnichově rozehrála partii o bavorskou duši, obává se sílící AfD)

O složení Spolkového sněmu v Berlíně budou Němci rozhodovat až v roce 2021. Podle aktuálního průzkumu by tyto volby nyní opět vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové se ziskem 28,5 procenta hlasů. Ve Spolkovém sněmu by byli nadále zastoupeni také Zelení (13,5 procenta), Levice (10 procent) a svobodní demokraté (9,5 procenta).

Policie pátrá po třetím podezřelém

Zpráva o posilování AfD přichází po dramatických událostech v saském Chemnitzu, kde se minulý týden konaly tisícové protesty za účasti pravicových radikálů. Vyvolala je vražda pětatřicetiletého Němce s kubánskými kořeny, z které jsou podezřelí dva muži z Iráku a Sýrie. Protesty ve městě organizovala i AfD spolu s protiislámským hnutím Pegida (více zde: Němci po Chemnitzu řeší, zda má kontrarozvědka sledovat stranu AfD). 

Saské státní zastupitelství v úterý vydalo zatkyč na třetího podezřelého. Je to Iráčan, policie po něm pátrá.  Ministerstvo vnitra zároveň naznačilo, že není úplně jisté, odkud pocházejí první dva podezřelí. V případě údajného Syřana totiž úřady dosud vycházely jen z jeho vlastních slov, v případě údajného Iráčana pak z jeho vyjádření a falešných dokumentů, které předložil. V obou případech se nyní německé úřady snaží zjistit, odkud muži skutečně jsou.

Ve městě nedaleko hranic s Českem je klid, tamní dění ale nadále vzbuzuje velké emoce. V pondělí večer se zde koncertu proti rasismu a pravicovému radikalismu zúčastnilo kolem 65 000 lidí, akci ale na twitteru tvrdě odsoudila politička AfD Beatrix von Storchová. „Jste poddanými Merkelové, jste nechutní a tancujete na hrobech,“ vzkázala lidem, kteří se pokojného koncertu zúčastnili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video