Toast, který nedojedl v den své svatby princ Charles

Toast, který nedojedl v den své svatby princ Charles | foto: Profimedia.cz

V Británii vydražili toast, který před 31 lety nedojedl princ Charles

  • 25
Cokoli měl v rukou někdo slavný, se dá zpeněžit. To si nyní uvědomila matka služebné v Buckinghamském paláci. Přes třicet let schovávala opečený toast, který princ Charles nedojedl v den své svatby s princeznou Dianou. Nyní ho vydražila v přepočtu za 7 500 korun.

Jméno kupce aukční dům Charles Hanson Auctioneers, který více než třicet let starou topinku nabízel, nezveřejnil. O jejím novém majiteli se ví jen to, že pochází z Británie.

Svérázný poklad prodávala tiřaosmdesátiletá Rosemarie Smithová, jejíž dcera měla za úkol v Buckinghamském paláci sklízet po jídle. V den svatby prince Charlese s Dianou, 29. července 1981, dceru v práci navštívila.

"Jedním z jejích úkolů bylo odnést snídaňový tác prince Charlese," vzpomíná Smithová. Stála na chodbě a všimla si, že princ nesnědl kousek chleba. "Chtěla jsem suvenýr ze svatby, uviděla jsem tu topinku a řekla jsem si: Proč ne?" dodává. Opečený chléb bez kůrky pak dlouhá léta odpočíval u ní doma v hrnečku na polici.

Charlesova topinka byla v porovnání s jinými kousky chleba nabízenými v aukcích prakticky zadarmo, tvrdí agentura DPA. Sýrový sendvič, na kterém byla údajně tvář Panny Marie, se v roce 2004 na internetovém aukčním portálu Ebay prodal za 28 tisíc dolarů.

,

Britská královská rodina