V baště konzervativního islámu se talent nehledá snadno (ilustrace).

V baště konzervativního islámu se talent nehledá snadno (ilustrace). | foto: Profimedia.cz

Arabové hledají talent, ovšem jen u mužů a bez zpěvu a tance

  • 32
Až do Saúdské Arábie pronikla talentová soutěž, kterou bude u nás už brzy znovu vysílat televize Prima. V baště konzervativního islámu se ale talent nehledá snadno. Pravidla soutěže zakazují přístup ženám, zpěv světských písní a tanec.

Konkurz do soutěže se podle zdejšího deníku Al-Haját uskuteční z iniciativy internetového klubu v metropoli ultrakonzervativní provincie Kásim Burajdě.

Tato oblast je považována za kolébku vahhábismu, striktní odnože islámu.

Soutěže "Burajda hledá talent" se nesmějí účastnit ženy. Účastníci také nebudou smět tancovat, ani používat hudební nástroje, které zakazují adepti jedné ze striktních interpretací muslimského náboženství.

Soutěžícím tak nezbude nic jiného, než představit náboženské zpěvy, recitovat básně či předvádět sportovní výkony, napsal deník.

Konkurz se uskuteční v divadle pod širým nebem, přičemž tříčlennou porotu budou tvořit básník, režisér a televizní moderátor. Veřejnost svým favoritům může posílat hlasy. Al-Haját nicméně nenapsal, zda jako diváci mohou být přítomny také ženy.

Saúdskoarabská televizní stanice MBC se sídlem v Dubaji vysílá úspěšný program Arabové hledají talent už dva roky. Tato show se objevila už ve 32 zemích.

,