Princ Andrew

Princ Andrew | foto: AP

Američanka žaluje prince Andrewa kvůli zneužití. Předtím vinila i Epsteina

  • 84
Američanka Virginia Giuffreová (38), která tvrdí, že ji jako náctiletou nutil k sexu finančník Jeffrey Epstein, podala žalobu na britského prince Andrewa (61). Žena uvádí, že ji potomek britské panovnice Alžběty II. pohlavně zneužil, když jí bylo sedmnáct let.

„Vedu prince Andrewa k odpovědnosti za to, co mi udělal. Mocní a bohatí nemají výjimku v zodpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že je možné nežít v mlčenlivosti a strachu, ale mohou si vzít svůj život zpět tím, že promluví a budou žádat spravedlnost,“ prohlásila.

„K tomuto rozhodnutí jsem nedošla snadno. Jako matka a manželka stavím na první místo rodinu a vím, že tento krok mě vystaví dalším útokům prince Andrewa a jeho zástupců, ale věděla jsem, že kdybych se tak nerozhodla, zklamala bych (rodinu) i oběti po celém světě,“ uvedla Giuffreová.

Princ Andrew na konci roku 2019 v rozhovoru s BBC razantně popřel, že by kdy Giuffreovou potkal. Princ se nicméně kvůli svým stykům s Epsteinem stáhl z veřejného života.

Sex, lži,abdikace. Podívejte se na skandály britské královské rodiny

Žaloba však tvrdí, že Andrew ženu několikrát zneužil předtím, než jí bylo osmnáct. Jednou se tak mělo stát v Londýně v domě Epsteinovy přítelkyně Ghislaine Maxwellové, další znásilnění se podle žaloby stalo ve finančníkově domě v New Yorku či na jeho soukromém ostrově v Karibiku. Giuffreová dříve uvedla, že ji Epstein s pomocí Maxwellové držel jako „sexuální otrokyni“.

Šestašedesátiletý Epstein spáchal sebevraždu ve vězení v srpnu 2019, nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezření ze sexuálních zločinů. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií.

Devětapadesátiletá Maxwellová je obviněná z několika zločinů včetně podílu na kriminálním spiknutí. Vinu odmítla, v listopadu ji čeká soud.

25. července 2019

,