Japonská princezna Aiko na své první tiskové konferenci coby nová dospělá...

Japonská princezna Aiko na své první tiskové konferenci coby nová dospělá členka císařské rodiny (Tokio, 17. března 2022) | foto: AP

Chci manžela, se kterým se budu hodně smát, říká japonská princezna Aiko

  • 8
Japonská císařská rodina se stále plně nevzpamatovala ze sňatku princezny Mako s neurozeným mužem. Naznačila to její dvacetiletá sestřenice princezna Aiko, jediné dítě japonského císaře Naruhita. Novinářům řekla, že je podle ní situace „stále poněkud napjatá“.

Mladá princezna Aiko začala své královské povinnosti jako dospělá členka rodiny plnit teprve nedávno. „Poprvé jsem se zúčastnila řady palácových rituálů a byla jsem dost nervózní. Připadalo mi zvláštní, že už se účastním aktivit, kterými se dosud zabývali jen moji rodiče,“ řekla.

I když je jediným dítětem japonského císaře, na trůn jako žena nárok nemá. Prvním následníkem je tak v současné době její strýc, princ Akišino a po něm jeho syn Hisahito. Aiko se tak chce kromě svých princeznovských povinností soustředit hlavně na studium. 

Na manželství prý zatím, na rozdíl od své sestřenice Mako, nemyslí. „Manželství vnímám stále ještě jako něco v hodně daleké budoucnosti. Zatím jsem o něm vůbec nepřemýšlela. Nemám vlastně popravdě ani žádnou konkrétní představu o svém ideálním partnerovi. Ale připadá mi ideální být v dlouhodobém vztahu s někým, s kým se budu moci smát,“ plánuje si princezna.

Japonská císařská rodina se stala středem světové pozornosti v loňském roce, když se Aikina třicetiletá sestřenice Mako vzepřela své rodině a provdala se za svého neurozeného spolužáka. Zásnuby doprovázely mediální kauzy, v důsledku kterých lékaři diagnostikovali princezně Mako posttraumatickou stresovou poruchu.

Sňatek Mako s neurozeným partnerem Keiem Komurem, který pracuje v advokátní kanceláři ve Spojených státech, pro ni znamenal vzdání se titulu a musela opustit císařskou rodinu. V současnosti spolu pár žije v New Yorku.

26. října 2021