Zkamenělinu okřídlené ještěrky vydražil nový majitel za 167 tisíc dolarů

Svého druhu nejstarší fosilie, 200 miliónů let stará zkamenělina Icarosauruse Siefkeri velká 18 až 25 centimetrů, vynesla v dražbě pořádané aukční síní Butterfields' 167.000 dolarů, což ještě mnohem více, než třeba stříbrné držadlo z kosmické lodi Apollo 11. Američtí vědci proti dražbám takových unikátů protestují s obavami, že předměty nenávratně zmizí v trezorech zbohatlíků, místo aby byly vystavovány v muzeích.

Proti faktu, že komercializace důležitých objevů dostala přednost před vědeckým bádáním, protestují američtí paleontologové rozhořčení sobotní aukcí.

Icarosaurus (okřídlená ještěrka), jehož zkamenělina badatelům dosvědčila, že se obratlovci pokoušeli létat už o deset miliónů let dříve, než se dlouhou dobu soudilo, "sídlil" až dosud 30 let v americkém přírodovědeckém muzeu. Nyní se ale majitel rozhodl svou fosilii, kterou našel v 17 letech, nabídnout k prodeji.

Držadlo z Apolla 11, z něhož se nyní těší nový majitel, který za ně zaplatil 34.500 dolarů, si zase usmyslel zpeněžit bývalý zaměstnanec americké Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA). Ten svého času zkoumal kvůli případným radioaktivním stopám a po odchodu ze služby si součástku ponechal jako suvenýr.