Za kojení školáka čeká matku soud

  • 5
V americkém státě Illinois začal soudní proces s matkou - samoživitelkou kvůli tomu, že kojí svého osmiletého syna. Žena pokládá tuto situaci za zcela normální, i když je kvůli tomu její syn terčem posměchu. Normální jídlo, odpovídající jeho věku, dostává chlapec zhruba jednou za deset dní, kdy se o něj stará chůva. Jinak o něj pečuje matka, která ho několikrát denně kojí.
O situaci informovala orgány péče o dítě chůva už v červenci roku 2000. Tehdy jí totiž malý Kylie řekl, že maminka mu odmítá dávat normální jídlo a násilím ho nutí, aby se krmil mlékem z jejích prsou. Městské orgány péče o dítě matce chlapce odebraly a mimo rodinu strávil šest měsíců.

Nicméně při prvním soudním přelíčení rozhodl soudce chlapce vrátit rodičce, a tak je Kylie dále kojen. Chlapcova matka novinářům řekla, že pokládá kojení svého syna za přirozené. "Jsme se synem typická středoamerická rodina, a já nedělám nic protizákonného," prohlásila.

Státní žalobce však navrhl obvinit ženu z morální újmy chlapce. Protože se tato velmi neobvyklá skutečnost stala veřejně známou, chlapec je umístěn mimo rodinu.
Podle vyšetřovatele je nutné matce nařídit změnu podmínek soužití se synem. Neuvažuje se však o tom, že by mohla být zbavena svých mateřských práv.