Výsadkář přistál na nádvoří Buckinghamského paláce

Britská policie zatkla výsadkáře, který přistál na nádvoří londýnského Buckinghamského paláce, oficiálního sídla královny Alžběty II. "Mohu potvrdit, že policie zatkla muže okamžitě poté, co přistál na nádvoří," uvedl mluvčí královského paláce. V době incidentu nebyla v paláci ani královna, ani nikdo z její rodiny. Královna i její příbuzní jsou nyní na východoanglickém sídle Sandringham, kde tradičně tráví vánoční svátky.

Britské sdělovací prostředky s poukazem na policii informovaly o tom, že jde o šestatřicetiletého Australana, najmutého, aby udělal publicitu jisté internetové firmě.

Z nejnovějších informací vyplývá, že policejní vrtulník sledoval muže letícího na motorovém padákovém křídle napříč centrem Londýna až do okamžiku, kdy zamířil do prostoru Buckinghamského paláce.

Naposledy byl podobným způsobem narušen prostor Buckinghamského paláce v únoru 1994. Na střeše objektu tehdy přistál na padákovém křídle Američan James Miller. Krátce předtím, než ho policie zadržela, si stáhl kalhoty a předvedl nazeleno nabarvený zadek.

Největší publicitu, pokud jde o neoprávněné vniknutí do přísně střeženého paláce, vyvolal případ nezaměstnaného Brita Michaela Fagana. Ten se v roce 1982 dostal nepozorovaně přes zeď objektu a pak po dešťovém svodu vylezl až do ložnice královny Alžběty.

V komnatě skutečně královnu zastihl a ta si s ním musela několik minut povídat, než
se jí podařilo přivolat ostrahu a vetřelce dát zatknout.

Buckinghamský palác


Britská královská rodina