Vévodkyně z Cambridge Catherine má ráda i tzv. fascinatory, které se zásadně...

Vévodkyně z Cambridge Catherine má ráda i tzv. fascinatory, které se zásadně nosí na stranu a skloněny trochu dopředu. | foto: AP

Vévodkyně Catherine absolvuje speciální výcvik, ochrání ji proti únosu

  • 11
Manželka prince Williama Catherine prochází speciálním kurzem. Od příslušníků britských jednotek SAS se učí, jak se bránit v případě pokusu o únos. Po dubnové svatbě se totiž vévodkyně z Cambridge stala nejen miláčkem národa, ale jako členka královské rodiny údajně také cílem pro teroristy, únosce a pomatence.

Kurz vedou příslušníci speciálních jednotek SAS. Podílí se na něm i královská ochranka a členové kontrarozvědky MI5. Absolvovali ho také další členové královské domácnosti, včetně královny Alžběty II., prince Williama i jeho rodičů, prince Charlese a princezny Diany.

Princ William

William kurzem prošel už ve svých 16 letech na základně v Herefordu a učil se na něm mimo jiné střílet ze samopalu. Diana si prý při výcviku spálila vlasy od světlice.

Kurz je prý velmi náročný, fyzicky i psychicky. Jeho účastníci se učí všímat si nezvyklých věcí ve známém prostředí, reagovat na útok a vytvořit si vztah s únosci. Stejně tak se učí řídit v krajních podmínkách a vytvářet a předávat zachráncům kódovaná sdělení.

Manželka prince Williama Catherine

"Buckinghamský palác chce, aby Kate kvůli své nové situaci nebyla zranitelná," řekl královský zdroj listu The Sun. "Výcvik chránící před únosem učí, jak se vyrovnat s takovou situací psychicky i fyzicky. Psychická stránka například zahrnuje reakci na nezvyklé situace."

Výcvik obvykle trvá několik měsíců, ale Catherine pravděpodobně absolvuje zkrácenou verzi. Místo konání kurzu je přísně tajné, ale vévodkyně jej údajně absolvuje v severním Walesu, kde žije s Williamem.

Britská královna Alžběta II.

Ukázkou praktického využití získaných dovedností je počínání královny, jež začala mluvit na neznámého muže, který se před lety nečekaně objevil v její ložnici. Incident se odehrál v roce 1982, kdy se jistý Michael Fagan v noci dostal nepozorován do Buckinghamského paláce. S Alžbětou II. prý mluvil deset minut a řekl si o cigarety. Královně se mezitím podařilo přivolat ochranku.


Britská královská rodina