V Rusku závisí na alkoholu polovina mužů a 17 procent žen

Přibližně 50 procent mužů a 17 procent žen v Rusku trpí různým stupněm závislosti na alkoholu. Uvádí to studie ruského ministerstva zdravotnictví. Nadměrná konzumace alkoholu je jednou z příčin vysoké úmrtnosti v zemi. V ruských nemocnicích se v současné době léčí na 2,2 miliónu alkoholiků, dvojnásobek stavu z roku 1992, píše agentura s odvoláním na oficiální údaje z letošního dubna.

Podle jiné studie byly v Moskvě a v oblasti Udmurtska na Volze dvě třetiny mužů ve věku 20 až 55 let v okamžiku smrti ve stavu opilosti. Vysoká úmrtnost byla pozorována vždy v pondělí, neboť pití o víkendu dosahuje významné míry.

Průměrná délka života ruských mužů dnes stěží dosahuje 58 let oproti 65 rokům v roce 1990. Stejným údajem jako v současnosti se mohlo "chlubit" carské Rusko na konci 19. století. Úmrtnost ruských mužů je nejvyšší v Evropě.

Podle oficiálních statistik vypije každý Rus 14,5 litru čistého alkoholu za rok, nepočítaje v to tajnou výrobu. Pančovanému alkoholu padlo v roce 1999 za oběť 24.000 lidí. 91 procent zkonzumovaného alkoholu tvoří vodka.