V jedné třídě základní školy otěhotnělo šest školaček

- Svérázným rekordem se může pochlubit základní škola v Hranovnici u Popradu na východě Slovenska: v jedné třídě otěhotnělo hned šest patnáctiletých žaček, jedna z nich už stačila porodit. Všech šest děvčat pochází jako většina místních žáků z romské kolonie a všech šest svorně "zatlouká" jméno otce, líčí deník Nový čas.

"Děvčata mlčí jako partyzáni," konstatovala ředitelka školy, která musela o "ojedinělé populační explozi" uvědomit policii. Vyšetřování, zaměřené na zjištění totožnosti zřejmě
rovněž mladistvých tatínků, vázne.

Škola má ale alibi: školačky nejenže byly během hodin sexuální výchovy informovány o riziku milování bez ochrany, ale navíc otěhotněly o prázdninách. Pedagogický dozor má však obavy, že příklady táhnou: mladé maminky představují pro své vrstevnice obdivované hrdinky. Koneckonců, nejen pro ně: "Však má patnáct, už je hotová žena,"
zareagoval jeden z novopečených dědečků na výčitky ředitelky, že měl na vnučku lépe dohlížet. "Je to hanba, ale o děti se postaráme," slibují babičky. Pro školu jde o nový problém, protože patnáctileté Romky sice rodívaly i dříve, ale to už nebyly ve školních lavicích. Od nedávna je ale na Slovensku povinná desetiletá školní docházka.