Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Účesy, které ovlivní rok 2000

  0:46
- Kadeřnictví již dávno překročilo rámec řemesla a stalo se uměním. Ženy i muži chtějí vypadat stále krásněji a za svůj účes jsou ochotni platit neuvěřitelné peníze. Jako má hudba svou cenu Grammy a filmová tvorba své Oskary, účesové umění má L´Oreal Colour Trophy. V sobotu 19. února v hotelu Hilton došla soutěž svého velkého finále.

Do Prahy se sjely samotné špičky kadeřnického nebe. Například střih a úpravu hodnotil účesový mistr světa, francouzský kadeřník Christophe Gaillet, a předsedkyní poroty se stala Britka, která češe hvězdy typu Raquel Welchové, Melanie Griffithové nebo krásky z Titaniku Kate Winsletové.

Z čistě profesionální záležitosti, určené jen zainteresovaným odborníkům, udělala firma L´Oreal a moderátor večera Jan Musil podívanou hodnou i laických očí . V 18 hodin, kdy všechna ta sláva začala, již bylo o výsledcích rozhodnuto. Soutěžilo se celé dopoledne a porotci měli co dělat, aby z dvaceti finálových účesů vybrali ten nejlepší. Během tří hodin měli kadeřníci v Školícím centru L´Oreal Professionnel v Praze vytvořit svůj soutěžní model. Před začátkem soutěže byla modelka kompletně odlíčena, s vlasy odrostlými minimálně 1,5 cm. Cílem bylo vytvořit účes pro denní nošení, který by ovlivnil trendy roku 2000, a to výhradně s výrobky firmy L´Oreal Professionnel. Hodnotil se sestřih, barva, úprava účesu i to, jak líčení a styl oděvu ladí s celkovou vizáží modelky. Nesměly se používat příčesky, barevné spreje ani řasenky.

Už při zahájení slavnostního večera tedy porota znala jméno vítěze. Neznali ho ale soutěžící, od kterých se navíc očekávalo, že se až do vynesení konečného verdiktu budou výborně bavit. Kromě vystoupení Ilony Csákové a magického dua Santana, kde pán v obleku položil dívku na hranu meče, byla pro diváky přichystaná velkolepá kadeřnická show. Nejdříve se předvedla šestadvacetiletá Češka, se svou utopickou show nazvanou Elementární schizofrenie. Uprostřed dunění bubínků a tance afrických tanečnic, mezi démonicky nalíčenými a učesanými přízraky s obnaženými ňadry, předvedla talentovaná Karin Ercolani všechny své kadeřnické dovednosti. Pak před diváky předstoupilo holandské kadeřnické duo Olaf a Bert, kteří přímo před jejich zraky ostříhali za pouhou půlhodinku čtyři modelky. Spolupráce byla pozoruhodná. Co jeden začal, dokončil druhý a nijak se v sestřihu kolegy neztratil. Rozčepýřil již ostříhané vlasy a nanovo z nich vytvořil úplně jiný účes. Olaf a Bert jsou v Holandsku jistě mistři svého oboruu, jenom za ostříhaní a vyfoukání v jejích salónu si páni účtují kolem 35 dolarů a to je o jejich práci takový zájem, že se v pořadníku čeká nejméně šest týdnů.

Velkolepý večer pořadatelé ukončili vyhlášením výsledků a předáním cen. Kromě absolutního vítěze se o svém úspěchu téměř po třech měsících dověděli i nejlepší z regionálních kol. Za region Ostrava zvítězil salon EVA, za region Brno si odnesl cenu M- Salon, v regionu Karlovy Vary získal prvenství salon XXL Teplice, který rovněž vyhrál speciální cenu francouzské kadeřnické firmy BaByliss za nejlepší úpravu. No a konečně za region Praha si cenu odnesl pražský salon Bonton. Ovšem největší radost měli absolutní vítězové z ostravského salonu EVA. Souhrou náhod nebo dovedností si letos velkou křišťálovou trofej, velkou sadu profesionálního kadeřnického náčiní a pro celý tým zájezd na světové finále v Berlíně odnesl vítěz loňské soutěže. "Čekali jsme jistou zaujatost, mysleli jsme, že porota bude chtít dát šanci někomu jinému. Ale oni hodnotili opravdu tak, jak se jim to líbilo. Nevěřili jsme, ale je to tak," ocenila verdikt kadeřnice vítězného týmu.

No a co se tedy bude nosit příští sezónu? "Není na místě mluvit o módě, ale o tendencích," řekl nejúspěšnější francouzský kadeřník a člen poroty Christophe Gaillete. "Je na kadeřníkovi, aby našel styl pro ženu, která vkročí do jeho salónu. Je to o střihu a barvách. Ženy mají rády účesy, které můžou přetvořit tak, aby se hodily jednou na večer a podruhé na den. U barev je v kurzu blond, odstíny do popelava, do zlata… Hlavně přirozeně, při koříncích tmavěji. Barva by neměla být jednolitá, na jedné hlavě by těch odstínů mělo být víc." Zvláštní je, že soutěžní modely světlou barvu často nepoužívaly. Obecně převládaly různé odstíny červené, snad jenom vítězný model experimentoval s černou s namodralým přelivem. Holandský kadeřník Olaf dodává: "Trendy se stávají přirozenějšími. Dříve jsme se snažili každému vlasu vnutit svoji představu, dnes respektujeme způsob jakým rostou z hlavy, účesy kopírují tvar obličeje. Učíme se ve velkoměstech jako je Amsterdam, New York… Je zajímavé sledovat, co nosí lidé na ulicích."

Slavnostní finále ukončila roztomilou češtinou ředitelka L´Oreal Professionnel v České republice Sandra Bilinque: "Každý kadeřník je jiný, jedinečný. Každá žena je jiná, jedinečná. Naším povolaním je vytvářet krásu, a to je jedinečné"

A jestli se pánům zdá, že se na ně tak trochu zapomíná, mají pravdu. Podle slibů povolaných, se už ale ve Velké Británii chystá soutěž v pánské účesové tvorbě. A to znamená, že zanedlouho po Spojeném království se něco podobného objeví i u nás.

Nejnovější trend v pánských účesech

Carin Ercolani vytváří naživo novou účesovou kreaci.

Extravagantní účesová kreace

Utopická účesová show

Utopická schizofrénie a la Karin Ercolani

Poslední úpravy účesu a může se vyrazit

Vítěz speciální ceny BaByliss a ostravského regionálního kola.

Vítězný účes v regionu Brno

Vítězný účes v regionu Praha.

Vítězný účes velkého finále

Autor:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

Účast v Miss 2005? Chtěla jsem auto a nenáviděla Královou, říká Hanychová

23. dubna 2024

Agáta Hanychová (38) zavzpomínala pro iDNES.cz na účast v Miss České republiky 2005, kde skončila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Policie propustila Gérarda Depardieua. Čelí obviněním ze sexuálního napadení

29. dubna 2024  11:55,  aktualizováno  19:06

Francouzský herec Depardieu byl po výslechu propuštěn z policejní vazby, v níž byl od dopoledne...

Obstál v každé roli, ale mezi hvězdy se Liam Neeson dostal až po pětapadesátce

29. dubna 2024

Premium Herecký veterán Liam Neeson se navzdory předpokladům stal akční hvězdou. Dokonce zahájil trend...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

29. dubna 2024  16:05

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli...

První český nekonečný seriál Rodinná pouta měl premiéru před 20 lety

29. dubna 2024  14:01

Přesně před dvaceti lety měl premiéru první český nekonečný seriál Rodinná pouta (později Velmi...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...