Tvarůžkový král uděloval čestné občanství do svého království

- Co nevoní, nemusí být zaručeně špatné. Příkladem jsou olomoucké tvarůžky, kterých nevůně, nebo přesněji zápach, ke konzumaci zaručeně nepobízí. Přesto se najdou lidé, kteří si toto prazvláštní jídlo zamilovali a udělali z něho svého koníčka. Milana Garncarza dokonce jeho přátelé jmenovali Hanáckým tvarůžkovým králem. Ve čtvrtek 9. března při ochutnávce tvarůžkových specialit a nového bylinného likéru nesoucího jeho jméno uděloval čestné občanství do svého království.

Pětašedesátiletý rodák z Olomouce konzumuje tvarůžky od svých deseti let. “Za války moc peněz nebylo a tvarůžky byly jako jídlo laciné. Zápach – nezápach, vybírat jsme nemohli. Přesto jsem měl poprvé jisté obavy, ale když jsem nakladl tvarůžky na čerstvý chléb s máslem, zjistil jsem, že jsou velice chutné,” řekl o svých tvarůžkových počátcích Milan Garncarz.

Od té doby jich prý snědl tolik, že by vytvořily čáru dlouhou 18 m a 60 cm, kdyby je chtěl někdo poskládat v řadě za sebou.

Pořád zkouší co by ještě bylo možné z tvarůžku vytvořit. Vynikající jsou smažené, s bramborovým salátem a zeleninou, nebo prokládané s masem, jak je miluje například Marek Eben.

Milan Garncarz se sice vyučil zámečníkem, ale už brzy začal psát do novin. Spolupracoval s Mladou frontou, Československým sportem, s Rozhlasem. Dnes je pan Garncarz v důchodu, předseduje Sdružení cirkusových a variétních umělcu, vymýšlí rekordy do Guinessovy knihy a začal psát knížky o problematice hasičství, bezpečnosti práce, o cirkusových kuriozitách a kuriozitách z lékařského prostředí, knížky o osobnostech. Nyní se chystá napsat knihu o Bohumilu Hrabalovi.

Právě jeho obdivovatelé ze Společnosti přátel publicisty Garncarze rozhodli, že mu titul Hanácký tvarůžkový král právem náleží a 6. října loňského roku jej za krále korunovali.

Čestné občanství Tvarůžkového království může, podle slov Milana Garncarza, získat každý fajnšmekr, nebo ten, kdo olomoucké tvarůžky alespoň propaguje.

První zmínka o olomouckých tvarůžcích pochází již z 15. století. Od té doby si tato pochoutka našla mnoho přívrženců. Olomoucké tvarůžky se vyrábějí v Lošticích a vyvážejí se také na Slovensko a do Maďarska.

Jedna tvarůžková specialita - salát Pálivá huba: 200 g tvarůžků, 150 g tvrdého sýra, 1 natvrdo uvařené vajíčko, 7 nakládaných feferonek, 1 cibule. Všechno nadrobno nakrájíme, přidáme hořcici, trochu oleje, špetku soli, zamícháme a necháme v chladu uležat.

Sice ne moc voňavé, ale určitě oku i chuti lahodící olomoucké tvarůžky

Hanácký tvarůžkovy král Milan Garncarz

Každý král by měl mít svůj napoj. Tvarůžkový král má svůj bylinný likér.