Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať mě zviditelňují role, jinak o pozornost nestojím, říká Tatiana Dyková

V kinech je aktuálně film Aristokratka ve varu režiséra Jiřího Vejdělka. Jde o pokračování úspěšného snímku Poslední aristokratka z roku 2019. Jednu z hlavních rolí si opět zahrála Tatiana Dyková (45), která v rozhovoru pro iDNES.cz prozradila mimo jiné to, jak vnímá sociální sítě.
Tatiana Dyková

Tatiana Dyková | foto: Lenka Hatašová

Málokdy je pokračování lepší než originál. Měla byste odvahu odmítnout nabídku, když by tam byla podmínka původního obsazení herců, ale vám by se scénář nelíbil a svým NE byste připravila o práci své kolegy?
To zní příliš dramaticky, vždycky se najde nějaké řešení, takže bychom asi začali hlavně tím, co na scénáři změnit, aby všichni byli spokojeni. Většinou pracuji s režiséry, kteří jsou otevřeni k dialogu. Samozřejmě, někdy se může stát, že herec už nechce pokračovat v dalším díle, ale to bych dala včas dopředu vědět.

Je těžké se dostat do role v pokračování, které se natáčí několik let po původním příběhu, protože zatímco v roli uběhlo jen pár týdnů nebo měsíců, vám uteklo několik let života a už třeba věci vnímáte jinak a s postavou se neztotožníte?
Mně se to zatím nestalo, naopak. Tu roli jste si vymyslel a vytvořil vy, takže někde ve vás je schovaná. Je to jako s bruslením. Naučíte se to, pak tři roky nebruslíte, a pak zase hop na led!

Tatiana Dyková

Z pohledu herce… je pokračování úspěšného filmu náročnější, protože se čeká stejný úspěch, a proto zodpovědnost vás svazuje, nebo jen recyklujete danou postavu a je to pohodlnější a už si to víc užíváte?
Jak kdy, záleží, v jaké jste kondici. Mně dvojka vyhovovala. Už jsme byli sehraní, připravení na náročnost tohohle žánru a režiséra, na zimu na zámku. Pro mě to byl milý návrat.

Pokud máte čas, navštěvujete ráda hrady a zámky a natáčení vám dalo možnost podívat se i tam, kam se běžný návštěvník nedostane?
Ano, výhoda s natáčením je, že navštěvujete místa, kam se běžně nemůžete dostat. Někdy tam dokonce i spíte, jíte a začnete se tam cítit jako doma. Ale na zámku bych nebydlela. Mám ráda menší prostory k životu, nezatěžkané dávnou minulostí.

Ve filmech Teorie tygra a Každý milion dobrý jste hrála ne příliš charakterní postavy. Byly vám role napsány na tělo, nebo ráda přinášíte svoje podněty, o postavě s režisérem diskutujete a on vám dovolí určitou volnost oproti scénáři?
Ne, tyhle role mi na tělo nebyly psané. Vlastně ani nevím, jestli mi byla někdy nějaká role napsaná na tělo. Každopádně, hrát záporné postavy je obohacující. Můžete si vyzkoušet přemýšlení potvory, které mně, rodilé panence Marii, je naprosto cizí.

Tatiana Dyková

V jednom rozhovoru jste říkala, že kromě práce musíte mít čas na život, přátele, děti, lásku a koníčky. Jakému hobby se tedy věnujete?
Byli byste opravdu velice překvapení, do čeho jsem se pustila. Ale je to tak velká vášeň, že si ji chci nechat jen pro sebe. Rozhodně celý minulý rok byl pro mě ve jménu objevování skrytých zálib.

Jste si navzájem s manželem největšími fanoušky a zároveň i prvními kritiky, nebo každý máte svoji kariéru, do které si navzájem nemluvíte?
Mluvíme spolu o své práci, ale neptáme se: Hele, mám tohle dělat? To každý musí vědět a hlavně cítit sám. A když je po všem, tak si držíme palce a přejeme si. Dřív jsem si myslela, že musím být kritická, že kdo jiný než já, nejbližší, mu to má říct? A teď jsem to změnila a chválím a chválím a chválím… Protože kdo jiný má chválit než ti nejbližší?

Dnes sociální sítě dokážou člověka rychle zviditelnit, ale také očernit a zatratit. Jste proti útokům primitivních anonymů imunní, nebo se hlídáte ve výrocích a zafunguje i autocenzura?
Žádné sociální sítě nemám, a tak mě tento rychlosvět nechává klidnou. Mě ať zviditelňují role, jinak o žádnou pozornost nestojím.

Mnozí herci nemají rádi filmování, protože se pořád na něco čeká a chybí jím bezprostřední kontakt a reakce diváků. Jak je to s vámi, jste víc „doma“ v divadle, nebo na place?
Tam i tam. Ano, filmováni je zcela jiná disciplína. Vice technická. Ale já točím od patnácti let. Na place jsem jako ryba ve vodě. A divadlo miluju. Každý večer s představením je jiný, záleží na náladě publika, je to zvláštně vzrušující. Herectví má mnoho podob a každému může vyhovovat něco jiného. Mě prostě baví hrát. Ať je to v divadle, v hospodě, před kamerou nebo v rozhlase u mikrofonu.

Kdybyste byla režisér, čeho byste si na Tatianě Dykové nejvíce vážila a co by vám na ní vadilo?
Dobrá otázka, děkuju. Že bych se trošku pochválila? Myslím, že jsem holka do nepohody a mám ráda výzvy. Nehroutím se z náročnosti režiséra a respektuji ho, i když vedu dialog. A co by mi na mně vadilo? Už jsem vyrostla z toho stále na sobě hledat chyby. Kdepak, jsem prostě báječná! (smích)

Vrátila jste se z Afriky. Poznáváte přírodu, lidi, nebo relaxujete?
Vrátila jsem se z JAR, kde jsme byli s dětmi, tchyní, mojí maminkou a jejím mužem. Kochali jsme se přírodou, užívali společných chvil, kde jsem poznávala lidi. Ale ne ty domorodý. Ty moje! Na cestách poznáš přítele a já s návratem vím, že jsme báječná rodina.

6. prosince 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

UFO, klony, nevěry. Shirley Maclainová proslula jako herečka, ale i podivínka

27. dubna 2024

Premium Klučičím sestřihem to jen začínalo. „Je velmi těžké k ní mít vřelé city.“ „Působí jako pravý opak...

Eminem oslavil šestnáct let abstinence. Drogy ho dříve málem zabily

27. dubna 2024  14:48

Americký rapper Eminem (51) se rozhodl v roce 2008 abstinovat poté, co se téměř předávkoval. Už...

Nejsem svatý, říká Jon Bon Jovi. S manželkou jsme zažili vzestupy i pády

27. dubna 2024  10:50

Zpěvák Jon Bon Jovi (62) přiznal v rozhovoru pro deník Independent, že není žádný svatoušek. Jeho...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...