Salvador Dalí (Paříž, 21. května 1973)

Salvador Dalí (Paříž, 21. května 1973) | foto: AP

Testy DNA nepotvrdily otcovství Dalího, žena musí zaplatit jeho exhumaci

  • 6
Pilar Abelová (61) si před časem u španělského soudu vymohla odebrání vzorků DNA surrealistického umělce Salvadora Dalího. Tvrdila, že je jejím otcem. Testy to však nepotvrdily a žena nyní musí uhradit náklady na exhumaci jeho těla a testy otcovství.

Kolik bude muset Španělka zaplatit, soud neuvedl, ale podle listu El Universo bude částka značná vzhledem k nákladům na exhumaci umělcova těla, která se uskutečnila v červenci (více o exhumaci Salvadora Dalího).

Podle soudu výsledky testů DNA umožňují „vyloučit, že by byl Salvador Dalí i Doménech biologickým otcem Maríe Pilar Abelové Martínezové“.

Žena léta tvrdila, že Dalí, který zemřel v roce 1989, byl jejím otcem. Umělec měl podle ní v roce 1955 poměr s její matkou, jež pracovala jako pomocnice v domácnosti u Dalího přátel v Port Lligatu. Pokud by testy bývaly potvrdily její tvrzení, mohla se ucházet až o čtvrtinu dědictví po zesnulém malíři.

Dalího nadace, která pečuje o umělcovo dědictví, uvedla, že náklady na vyzvednutí umělcova těla z hrobky v katalánském městě Figueras zatím nevyčíslila. Už po oznámení výsledků testů DNA v září nadace označila tvrzení Abelové Martínezové, že je Dalího dcerou, za „absurdní“ (o výsledcích testů DNA jsme psali zde).

,
Témata: soud