Reality show - Big Brother a VyVolení

Reality show - Big Brother a VyVolení | foto: David Votruba, iDNES.cz

Rada začala řízení o reality show

  • 21
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila další správní řízení s Primou a Novou kvůli jejich reality show VyVolení a Big Brother. S každou televizí jich zahájila sedm kvůli sedmi jednotlivým dílům každé z obou reality show odvysílaných v době od 16. do 29. září. Oběma televizím hrozí pokuta až deset milionů korun.

Podle rady televize zřejmě porušily zákon, neboť v době mezi 6:00 a 22:00 odvysílaly záběry, které by mohly ohrozit mravní, psychický a fyzický vývoj dětí a mladistvých.

Předsedy vysílací rady Petr Pospíchal uvedl, že to bylo obecně zejména v prezentaci verbálního i neverbálního násilí, nadměrné konzumaci alkoholu a životního stylu nabádajícího k napodobování.

"Je to řešení, ke kterému se rada rozhodla velmi jednoznačně," podotkl Pospíchal k tomu, že rada se rozhodla zahájit hned sedm správních řízení s každou televizí a pro jednotlivé díly zvlášť.

Každé vysílání dílů VyVolených a Big Brother je podle rady samostatným pořadem. "V každém pořadu bylo nadměrné množství nevhodných prvků," uvedl předseda. Obě stanice nyní rada vyzvala k vyjádření. "Rada i nadále bude pořady zaznamenávat, analyzovat a vyhodnocovat," poznamenal Pospíchal.

První správní řízení kvůli reality show zahájila rada před pěti týdny a výsledkem byly rekordní pokuty pět milionů pro Primu a čtyři miliony pro Novu. Vyšší trest pro Primu rada zdůvodnila tím, že menší soukromá televize vysílá svou reality show o dva týdny déle. Prima reagovala slovy, že se bude proti pokutě bránit u soudu. - více zde

Verdikt rada zdůvodnila stejně jako nyní. Televize podle rady odvysílala mezi 06:00 a 22:00 záběry, které mohly ohrozit mravní, psychický a fyzický vývoj dětí a mladistvých. Obě reality show sledují mezi jedním až dvěma miliony dospělých diváků, na druhou stranu vysílací rada obdržela několik set stížností na údajnou vulgaritu a obscénnost v pořadech.