Princ William sledoval rekonstrukci poprsí po mastektomii.

Princ William sledoval rekonstrukci poprsí po mastektomii. | foto: Reuters

Princ William se zúčastnil operace nádoru a rekonstrukce prsou

  • 14
Vévoda z Cambridge kráčí ve stopách své matky princezny Diany. Ta se v devadesátých letech zúčastnila operace srdce malého chlapce. Princ William se sedmnáct let po matce rozhodl na vlastní oči sledovat operaci pacientů s rakovinou.

Strávil chvíli na sále při rekonstrukci prsou po mastektomii a operaci zhoubného nádoru v močovém měchýři. Vévodu z Cambridge přijal mezi sebe chirurgický tým z nemocnice Royal Marsden na západě Londýna. William je prezidentem této kliniky od roku 2007.

V přítomnosti chirurgů Stuarta Jamese a Pardeepa Kumara strávil William na sále asi deset minut. Sledoval je při práci na rekonstrukci prsou u pacientky po šedesátce.

"Je trochu nepřirozené potkat se v takové situaci," pronesl podle listu Daily Mail princ na uvítanou s plastickým chirurgem Jamesem.

Od lékaře se pak dozvěděl, že zákrok trvá šest až osm hodin. "Není to zákrok velký, ale rozhodně dlouhý," uvedl James.

V druhém operačním sále pak pozoroval operaci pacienta po osmdesátce s rakovinou močového měchýře.

William i jeho choť Kate se už plně zapojují do veřejného života a jejich syn George tak zůstává častěji s chůvou nebo babičkou. Ve čtvrtek třeba manželé pomáhali s prodejem připínacích kvítků vlčích máků v londýnském metru. Z výtěžku z prodeje symbolických umělých květů, které upomínají na padlé vojáky, jsou financovány projekty na podporu válečných veteránů sdružených v Královské britské legii.


Britská královská rodina