Petr Vondráček

Petr Vondráček | foto: Lenka HatašováiDNES.cz

Za 55 let budou v rádiu moderovat a hrát roboti, míní Petr Vondráček

  • 9
Herec, hudebník a moderátor Petr Vondráček (43) je jednou ze stálic pořadu Fanda a jeho česká banda. Právě tento pořad Rádia Impuls v sobotu 23. března slaví 10. výročí od své premiéry v éteru. Petr Vondráček mimo jiné prozradil, čím ho dokáže pobavit kolega Fanda Matějíček.

Jak jste se dostal k moderování tohoto pořadu?
Psal se rok 2009. Tehdejší programový ředitel Jirka Korber byl můj kamarád z dob, kdy jsem ještě chodil do práce v mediální agentuře. Tam jsem si vydělával při studiu VŠE. A vznikl nápad mi zavolat.

Vzpomenete si ještě na úplné začátky tohoto pořadu?
Samozřejmě. Bral jsem to velmi vážně a chtěl jsem hudební ukázky interpretovat co možná nejpřesněji. Zkoumal jsem každý tón a akord, aby si ze mě posléze žádný kolega muzikant nemohl dělat srandu. Pak mi došlo, že o to v našem vysílání nejde.

Na které z hostů osobně vzpomínáte nejraději?
Těžko vypíchnout jednoho. Všichni jsou povětšinou moc milí lidé. Pár z nich si zahrálo na moje klávesy nebo kytaru, což byla pro mé instrumenty čest.

Vzpomenete si na nějakou vtipnou historku z vysílání?
Legrace je vždycky. Když se rozbije pedál, přestane hrát klávesa, praskne struna, nebo má Fanda Matějíček nudli u nosu...

Napadlo vás v počátcích pořadu, že tento koncept bude fungovat tak dlouho a bude u posluchačů stále tak úspěšný?
Upřímně řečeno jsem v té době tuto práci nepovažoval za klíčovou a netušil jsem, že bude mít tak dlouhého trvání. Nyní se ukázalo, že tento formát pořadu, kde je zejména legrace, u posluchačů funguje.

Neuvažoval jste někdy o vlastním pořadu? Jak by případně vypadal?
Kdybych měl svůj pořad, hrál bych jenom Elvise a Jerry Lee Lewise. A to by posluchače rychle omrzelo. Je dobré míchat a kombinovat světonázory i v hudbě.

Petr Vondráček, Monika Doležalová a Fanda Matějíček v pořadu Fanda a jeho česká banda

Jakou českou muziku si vy osobně rád poslechnete? Chodíte i na koncerty českých interpretů?
Při své profesi moderátora si poslechnu tolik českých zpěváků a kapel, že už nemusím extra chodit na jejich koncerty. Mám, samozřejmě, své favority, kteří mě oslovují zejména svou hudební kvalitou, než textem a lyrikou.

Kolik desetiletí bude podle vás pořad ještě fungovat?
Dobrá otázka. Myslím si, že ještě tak 55 let. Pak budou v rádiu moderovat a hrát pouze roboti.

Na jaké zajímavé hosty se v blízkém budoucnu můžeme těšit?
Zeptejte se Fandy. Já jsem rebelem tohoto pořadu, který neorganizuje, ale spíše rozptyluje. Seriózní informaci ode mě nečekejte.

,