Petr Nárožný

Petr Nárožný | foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz

Nárožný: Pohádky mám stále rád, ale nelíbí se mi některé moderní prvky

  • 36
Jeho hlasem mluví večerníčkové postavy a sám se objevil ve spoustě pohádek. I proto herec Petr Nárožný (80) neváhal ve Werichově vile pokřtít dětskou knihu Pohádky a MALÉhRY od Daniely Zbytovské.

Příběhy Macha a Šebestové baví malé i velké diváky už 43 let. „Děje se mi strašná věc. Netušil jsem, že po mně zbude jen Mach a Šebestová. Vždyť já udělal i jiné věci,“ smál se Petr Nárožný.

Oblibě večerníčku o povedené dvojici, utrženém sluchátku a psovi Jonatánovi ovšem rozumí. „Ten školní humor je pořád aktuální. Stejně jako u Macha, tak i v této nové knize. Pohádky mám stále rád, ale nelíbí se mi některé  moderní prvky,“ prohlásil herec. 

„Podle mne má být princezna krásná, něžná, má dělat drahoty a ne jezdit na koni a střílet jako ostrostřelec. Princ nemá být žádná bábovka, tak jak ho v nových pohádkách občas vidím. Co v pohádkách pro děti vůbec nemá být, je ironie. To děti nechápou,“ uvedl. 

Petr Nárožný novou knížku pokřtil spolu s autorkou Danielou Zbytovskou a jejími kolegyněmi z autorského Divadla MALÉhRY Barborou Seidlovou a Nikolou Zbytovskou.

Mezi hosty se objevila operní pěvkyně Andrea Kalivodová se synem Adrianem, své děti přivedla houslista Markéta Muzikářová, přišla i operní pěvkyně Pavlína Senic. Pozvání na křest neodmítla herečka Eva Hrušková, která má s pohádkami a dětmi obrovské zkušenosti.

22. listopadu 2014