Herecké páry. Lásku z filmu přenesli do reality nejen Šafránková a Abrhám

  • 19
Na plátně si jako milenci vyměňovali láskyplné pohledy, nebo se naopak hádali do krve. Život manželských párů, které spojila herecká profese, byl však často ještě mnohem barvitější, než by dokázal vymyslet kterýkoli scenárista. Připomeňte si některé známé dvojice s měsíčníkem Nostalgie.

Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý

Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová ve filmu Ucho (1969)

Velká láska, emotivní rozchod a smíření po mnoha letech. Životní příběh Jiřiny Bohdalové (91) a Radoslava Brzobohatého (†79) by mohl být námětem pro román.

Sblížili se, když společně točili Hvězdu zvanou pelyněk (1964). V Dámě na kolejích (1966) zazářili jako pár, jehož manželství je opravdu bouřlivé. Společným velkým sólem byla i kasařská romance Pěnička a paraplíčko (1970), v té době se po několikaletém vztahu dokonce vzali. Krátce předtím spolu dotočili trezorový film Ucho a při natáčení Pěničky Brzobohatý ještě dotáčel seriál F. L. Věk, a tak byl prakticky pořád na cestách.

Osudové se jim stalo natáčení Nočních jezdců na začátku osmdesátých let, kdy se Radoslav Brzobohatý zamiloval do slovenské kolegyně Hany Gregorové (70). Manželství s Bohdalovou se rozpadlo. Jejich manželství přitom bylo plné vášně a společný život stejně intenzivní jako ve filmech.

V hlavních rolích se potkali až po mnoha desítkách let v nostalgickém příběhu stárnoucího gentlemana a herečky Vrásky z lásky (2012).

10. dubna 2012

Libuše Šafránková a Josef Abrhám

Josef Abrhám a Libuše Šafránková ve filmu Svatební cesta do Jiljí (1983)

Ona byla nejmilovanější pohádkovou princeznou, on nejslavnějším svůdníkem. Libuše Šafránková (†68) jako Popelka okouzlovala půvabem, odvahou i pořádnou vyřídilkou, Josef Abrhám (†82) coby doktor Blažej prakticky nikdy neodolal ženským půvabům.

Seznámili se v divadelních kulisách, chodili se navzájem okukovat na jeviště Činoherního klubu, Abrhámovi učarovalo, jak taková křehká, ale energická dívka dokáže ovládnout celé jeviště.

Pak následovalo několik společných filmů, nejproslulejší je Svatební cesta do Jiljí (1983), která ukazuje, jak mladí milenci poznávají své vlastnosti na společné dovolené. Ve Vrchní, prchni! (1980) se pro změnu notorický nevěrník chopí příležitosti a stane se podvodníkem, zatímco doma na něj čeká věrná žena.

Ve skutečném životě byli ale nerozlučitelným párem. Manželi byli více než čtyři desítky let. Když Libuše Šafránková po těžké nemoci v pouhých šedesáti osmi letech zemřela, Josef Abrhám ztratil smysl života. Svoji milovanou Popelku přežil jen o necelý rok.

9. června 2021

Jana Hlaváčová a Luděk Munzar

Jana Hlaváčová a Luděk Munzar ve filmu Generál Eliáš (1995)

Láska ze Zlaté kapličky. Luděk Munzar (†85) a Jana Hlaváčová (84) si k sobě našli cestu právě v Národním divadle, kde oba zářili desítky let.

Diváci Munzara znali z filmového Atentátu (1964), Kočáru do Vídně (1966) a jeho podmanivý hlas vypravěče třeba z pohádky S Čerty nejsou žerty (1984). Velké sólo dostal v seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře (1985), kde se pomocí masky proměňoval podle toho, jak měl stárnout.

Jana Hlaváčová už jako mladá dostala hlavní roli v komedii Kam čert nemůže (1959). Nejraději ji ale máme jako prostořekou sestru Toničku ve filmových Básnících nebo dceru Evžena Humla v Chalupářích (1975). S Vladimírem Menšíkem (†58) dojali diváky k slzám v televizní inscenaci Ikarův pád (1977), kde ukázali, jak těžké je soužití s alkoholikem.

Společně si zahráli například v pohádce Třetí princ (1982), kde Munzar byl rozvážný král a Hlaváčová jeho žena plná obav o milované syny.

Po revoluci se Luděk Munzar a Jana Hlaváčová rozhodli z Národního divadla odejít, dál se ale společně objevovali především na televizních obrazovkách.

1. února 2019

Stella Zázvorková a Miloš Kopecký

Miloš Kopecký a Stella Zázvorková v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku...!...

Vrchol hádky mezi doktorem Štrosmajerem a rozezlenou zelinářkou Dobiášovou zněl: „Vy krávo nebeská!“ Tento závěr si do dialogu v Nemocnici na kraji města (1981) vymysleli sami Miloš Kopecký (†73) se Stellou Zázvorkovou(†83).

Jejich slovní souboje byly možná jiskřivé i proto, že sami byli v mládí manželé. Vzali se v roce 1946, jejich svazek ale vydržel pouhý rok. Zatímco Miloš Kopecký předstoupil před oltář ještě několikrát, Stella Zázvorková už nikdy. Sama odháněla podobné otázky s humorem: „Kopecký mě poznamenal rukou mistra a žádný jiný chlap ho už nemohl překonat.“

Její život ovlivnila také sebevražda jejich společné dcery. O to více se upnula na své kolegy a stala se vyhledávanou hostitelkou a parťačkou na flámy. S Kopeckým se dál potkávali před kamerou, skvěle jim šly manželské páry. Jeden z nejslavnějších sehráli v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976).

14. dubna 2022

Jana Brejchová a Vlastimil Brodský

Noc na Karlštejně (1973). Vlastimilu Brodskému se do devátého společného filmu...

Moudře vládnoucí otec vlasti král Karel IV. a jeho žena Eliška – nejslavnější manželská role Vlastimila Brodského (†81) a Jany Brejchové (82). Málokdo tušil, že v době natáčení Noci na Karlštejně (1973) už vztah slavného páru dostává trhliny.

Stejně tak předvedli excelentní souboj rozhádaných manželů ve snímku Hodíme se k sobě, miláčku...? (1974). Pragmatický prodavač a bohémská fotografka se po letech v manželství začnou nudit. Proto si nechají ideálního partnera vybrat počítačem. Jak se ale ukáže, život není dokonalý, protože ani v nových vztazích by moc šťastní nebyli.

Brodský a Brejchová byli profesionálové, a tak ještě na konci sedmdesátých let vytvořili harmonický královský pár v pohádkové Arabele (1980).

Jana Brejchová se zamilovala do Jaromíra Hanzlíka (74), o několik let později pak zakotvila po boku celoživotního kamaráda Jiřího Zahajského (†68), se kterým zůstala až do jeho smrti.

Brejchové se přezdívalo Česká Bardotka a byla snem mnoha mužů. S Brodským žila téměř dvacet let.

15. prosince 2020