Někdejší americký prezident Nixon prý bil manželku a bral léky

K bití manželky se ve chvílích osobních krizí údajně uchyloval bývalý americký prezident Richard Nixon. Kromě toho prý polykal hromadu léků bez lékařského předpisu. Napsal to britský novinář Anthony Summers ve své knížce "Arogance moci", která se dnes dostala na pulty britských knihkupectví. Knížka se týká těch aspektů Nixonova života, které on a jeho přívrženci raději zatajovali, napsal v úvodu Summers, novinář ve službách BBC a autor několika biografií, mimo jiné hollywoodské divy Marilyn Monroeové.

Podle Summerse vztah Nixona a jeho manželky byl plný manželských potíží, psychického týrání a hrozeb ohledně rozvodu. Autor se mimo jiné odvolává na bývalého washingtonského právníka Johna Searse, který byl kdysi konzultantem Nixonovi předvolební kampaně. Ten údajně slyšel, že Nixon často mlátil svoji manželku. V roce 1962 jí údajně zbil tak, že "nemohla druhý den vyjít na ulici". Pat Nixonová údajně tehdy muži pohrozila rozvodem.

Po aféře Watergate, která později přinutila Nixona k rezignaci, údajně exprezident "napadl" manželku v jejich kalifornském domě v San Clemente a zmlátil jí tak, že musela být ošetřena v nemocnici.

Summers s odvoláním na zdroje z druhé ruky napsal, že Nixon v roce 1968 obdržel 1000 tablet dilantinu, léku, který se mimo jiné používá na zmírnění napětí a křečí při epileptickém záchvatu. Cituje při tom lékaře z Bílého domu doktora Waltera Tkache, který nepřímo přiznal, že Nixon konzumoval léky ve velkém. Na otázku, zda Nixon pravidelně bral léky, Tkach odpověděl: "Nevím, avšak tablety v lahvičce v jeho koupelně ubývaly, tudíž myslím, že bral," cituje Summers lékaře.