Na zámku ve Velkém Meziříčí ožije období renesance

Den ve znamení renesance čeká v neděli 23. července zámek ve Velkém Meziříčí. Na programu již třetího ročníku zámeckého dne budou divadelní představení, historický šerm a tance, kejklíři i fakír, uvedla ředitelka pořádajícího muzea Marie Rypperová. "Loni se zámecký den odehrával v období císařských manévrů, předloni se slavilo výročí uznání městských práv a letos je slavnost ve znamení renesance, kdy město zaznamenalo významný rozvoj," řekla ředitelka.

Podle ní město, přestože patřilo mezi poddanská, mělo práva na úrovni královských měst. "Měšťané měli právo sedět na červeným plátnem potažených židlích, mohli pečetit červeným voskem," popsala ředitelka některá z tehdejších práv. To bylo podle ní možné, protože páni velkomeziříčského zámku měli v zemi často významná postavení.

Pro milovníky zbraní je na zámku připravena výstava militarií z období pozdní renesance. Návštěvníci mohou navštívit historický jarmark, dobovou krčmu, vojenský tábor nebo orientální osvěžovnu s vodními dýmkami. Průvodkyně v muzeu budou oblečeny v renesančních kostýmech.

Zámecký den začíná od 10:00 a potrvá do 18:00, kdy skončí třicetiminutovou ohnivou show.