Muzeum získá čtyřmetrovou žirafu

Více než čtyři metry vysoký vycpaný žirafí samec bude od listopadu chloubou zoologických sbírek pražského Národního muzea. Zvíře, které žilo ve Východočeské zoo ve Dvoře Králové, muselo být na jaře kvůli nevyléčitelné nemoci utraceno.
Náklady na zhotovení moderního "dermoiplastického preparátu", jak se vycpaniny odborně nazývají, vyrostly vysoko nad možnosti muzea. K částce 280 tisíc korun výrazně přispěly sponzorské dary, včetně ministerstva kultury.
"V naší expozici zatím vystavujeme jen menší mladou žirafu. Má sice jistou historickou cenu, neboť je první žirafou narozenou v pražské zoo, avšak notně se na ní podepsal čas - pochází už z poloviny 50. let. Rádi jsme proto využili mimořádné příležitosti k získání nového exponátu," řekl vedoucí
zoologického oddělení NM Miloš Anděra.

Stará vycpanina žirafy se bude podle něj do nového depozitáře v Horních Počernicích stěhovat v úterý 7. listopadu dopoledne. Protože její náhradník má celkovou výšku 4,5 metru a přesun by byl proto komplikovaný, už den poté se začne "stavět" přímo na určeném místě v zoologické expozici. Preparátorská firma odhaduje dobu prací na tři až čtyři dny.