Manžel dánské královny se cítí v monarchii nedoceněn

Manžel dánské královny Margarethe II. princ Henrik se cítí v dánské monarchii nedoceněn. To bylo mimo jiné důvodem skutečnosti, že nejel na sobotní královskou svatbu do Holandska. Jak napsala dánská tisková agentura Ritzau, královnin manžel, který však nesmí používat titul král, namísto do Holandska odjel do Francie na svůj zámek, aby "přemýšlel o svém životě". "Chci mít čas na rozmyšlenou," cituje agentura prince Henrika.

"Po mnoho let jsem byl v dánské monarchii druhou osobou, s čímž jsem spokojen. Po tak dlouhé době však nechci sám sebe vidět jako degradovaného na třetí místo jako nějaký nepodstatný přívěsek," dodal manžel oblíbené panovnice.

Prince Henrika rozesmutnily novoroční oslavy, při nichž královna vinou nemoci chyběla. Novináři však začali automaticky za jejího náhradníka označovat korunního prince Fredrika, třebaže jeho otec princ Henrik byl rovněž přítomen.

"Nelze jen tak změnit hierarchii monarchie jen proto, že si někdo myslí, že to prodá víc novin," poznamenal k tomu princ Henrik, podle něhož chce každý muž být v rodině hospodářem. Podle jeho výpovědi však jeho nynější pocit zneuznání nemá co dělat s jeho soukromými rodinnými vztahy ke královně a ke korunnímu princi.

"Je to můj obraz na veřejnosti, který zpochybňuji a na který chci upozornit," dodal.  Princ Henrik, původem francouzský vikomt a diplomat Heni de Laborde de Monpezat, je s dánskou královnou ženat již 30 let a již 35 let je dánským občanem.