Kraslice mají bohatou minulost

Zdobení kraslic patří k řemeslům, která mají nejen bohatou minulost, ale neméně skvělou současnost a o budoucnosti také není pochyb. V kraslicích jsme totiž tak dobří, že se staly významným artiklem turistického ruchu a koupit se dají prakticky po celý rok. Původně se zdobila pouze plná vejce, dnes se zdobí i vejce vyfouknutá.
Existuje několik technik, které se používaly v různých regionech, zejména Moravy. Tou nejrozšířenější technikou je vosková batika.

Na vejce se nanesl včelí vosk a barvy několikrát za sebou. Po nanesení všech vrstev se vosk rozpustil a setřel a na vajíčku zůstal barevný vzor.

Na Valašsku se batikovalo na tmavém podkladě - na jedné straně byl ornament, na druhé text.

Nejpestřejší kraslice se složitými geometrickými vzory se dosud malují na jihozápadní Moravě, o okolí Vranova, Ostrožské Nové vsi a Uherského Hradiště.

Na jihovýchodní Moravě se vajíčko nabarvilo a pak se včelím voskem nanesly ornamenty. Kraslice se poté ponořily na několik hodin do kysaného zelí a všechna místa voskem nepokrytá se vyleptala.

Na severní Moravě a také v Čechách se kraslice vyškrabovaly. Nejdřív se nabarvily a pak se špičkou nože nebo špendlíkem vyškraboval vzor.

V okolí Hané se kraslice zdobily slámou, která se lepila do geometrických vzorů.