Kevin Bacon | foto: ČTK

Pokud mě někdo nepoznává, jsem zděšen, říká Kevin Bacon. Přijal roli opice v zoo

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je považovaný za jednoho z nejlepších herců, kteří nikdy nezískali Oscara. Také miluje zombie, doma chodí nahý a vznikla podle něj populární desková hra. Fenomén zvaný Šest stupňů Kevina Bacona vznikl před třiceti lety, ale zdá se, že ještě zdaleka nekončí. I proto, že ho herec slavící 8. 7. pětašedesáté narozeniny rád podporuje.

Zprvu byl zděšený, postupem času tomu přišel na chuť a nyní se tím už jen baví. Jak vzniklo Šest stupňů Kevina Bacona? V roce 1994 v televizním rozhovoru napůl z legrace prohodil, že vzhledem k počtu filmů, které má za sebou, pracoval už se všemi lidmi v Hollywoodu. Netušil, že nevinné zmínky se chopí komunita fanoušků, která začne do nejmenších detailů rozplétat síť jeho pracovních vztahů. A skutečně nenašli člověka, který by s Baconem nepracoval nebo neměl vazbu na někoho, kdo měl s hercem v minulosti něco do činění.

De facto šlo o hollywoodskou variaci na populární domněnku, že každý člověk je maximálně přes šest vazeb spojený se všemi lidmi na světě. Začalo se mluvit o Baconově čísle či Baconově zákonu, herec byl označován za střed vesmíru a myšlenka začala žít vlastním životem podobně jako vtipy o Chucku Norrisovi.

Třešničkou na dortu pak v roce 2012 byla jeho účast v televizní show, která zkoumá rodokmeny slavných. Ukázalo se, že jeho vzdálenou sestřenicí je i jeho manželka, herečka Kyra Sedgwick, s níž žije od roku 1988.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Týdeník Televize