Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Scientologie, smrt syna i manželky. John Travolta slaví 70. narozeniny

  15:03
Svět filmu dobyl John Travolta už v 70. letech 20. století díky muzikálům Horečka sobotní noci a Pomáda, kde zaujal pohybovým talentem a italsko-americkým šarmem. Po tomto raketovém startu s oscarovou nominací ale nějaký čas hrál v průměrnějších snímcích. O jeho comeback se postaral v 90. letech Quentin Tarantino.

Režisér Tarantino někdejšímu dívčímu idolu Johnu Travoltovi, který 18. února oslaví sedmdesátiny, ve filmovém trháku Pulp Fiction – Historky z podsvětí svěřil roli svérázného dlouhovlasého gangstera Vincenta Vegy. Byla z toho další nominace na Oscara a Travolta šel od té doby z filmu do filmu, ztvárnil řadu rozmanitých typů.

S Tarantinem to ovšem nebylo jen tak. Travoltu si pro hlavní roli ve svém filmu musel přímo vyvzdorovat: „Kohokoli, jen ne Travoltu!“ nechápavě a marně prý oponoval producent Harvey Weinstein.

A přemlouvat musel režisér i herce samotného. Dopadlo to však nad očekávání dobře. Brutální, šokující a nečekaně zábavný film okouzlil bizarními historkami a odkazy k popkultuře a sklidil Zlatou palmu v Cannes a Oscara za původní filmový scénář. Travolta znovu a jinak okouzlil davy, a to nejen svým nezapomenutelným tanečním číslem s Umou Thurmanovou.

Z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí

„Udělal bych pro něj cokoliv, protože mi dal druhou šanci v kariéře. Jestli si bude přát, abych pro něj hrál Pipi Dlouhou punčochu, udělám to rád,“ prohlásil před lety vděčně o Tarantinovi.

O herectví snil Travolta už v dětství. Budoucí tanečník, zpěvák a herec se narodil 18. února 1954 v Engelwoodu ve státě New Jersey jako nejmladší z šesti dětí fotbalového poloprofesionála italského původu, později obchodníka s pneumatikami, a irské herečky a učitelky herectví. Matka ho přihlásila do dramatické školy v New Yorku, kde studoval herectví a tanec. Pak jezdil s muzikálovou společností a po nějakém čase odjel do Hollywoodu.

Ve filmu debutoval v roce 1975. Rok nato ho režisér Brian De Palma obsadil do výrazné vedlejší role ve slavném hororu Carrie se Sissy Spacekovou. A v roce 1977 přišel muzikál Horečka sobotní noci, ke kterému hudbu na pomezí popu, rocku a disko vytvořila britská skupina Bee Gees. Travolta se stal idolem tehdejší mládeže.

Olivia Newton-Johnová a John Travolta ve filmu Pomáda (1978)

Následoval druhý, možná ještě slavnější, muzikál Pomáda (1978), v němž Travolta vytvořil slavný pár s australskou herečkou Olivií Newtonovou-Johnovou. Oba snímky z prostředí diskoték vyjadřovaly životní styl tehdejší mladé generace a staly se vpravdě kultovními. Hodně se v nich tančilo a na tanec Johnny sám nedá dopustit. „Je to část mé duše, dělá šťastným mě i lidi okolo. A moje děti také,“ prohlásil v roce 2013 pří návštěvě Karlových Varů.

Po oslnivém úspěchu Horečky a Pomády přišel v roce 1980 Městský kovboj, rovněž s vlivy popkultury, a o rok později thriller Výstřel v režii Briana de Palmy, který kritika přijala dobře, ale u diváků propadl.

Z Travoltovy filmografie následujících let nejvíce vyniká komerčně úspěšná trilogie komedií Kdopak to mluví z přelomu 80. a 90. let. Herec si tu zahrál pilota a létání je už spoustu let jeho velikou vášní i v soukromí. Vlastní vícero licencí na létání s tryskáčem a soukromé letiště má přímo u své usedlosti na Floridě.

Po drtivém úspěchu Pulp Fiction – Historek z podsvětí z roku 1994 šel Travolta z role do role a ztvárnil řadu rozmanitých typů. Ať už je to třeba jeho neurotik ve Městě šílenců (1997), voják v Tenké červené linii (1998), americký prezident v Barvách moci (1998), armádní vyšetřovatel v Generálově dceři (1999), terorista ve Swordfish: Operace Hacker (2001), otec rodiny v Malém svědkovi (2001), protidrogový agent v Zeleném pekle (2003), hasič v Okrsku 49 (2004) či kuriózní rozložitá Edna v muzikálovém hitu Hairspray (2007).

Další ceny posbíral Travolta opět jako gangster v černé komedii Chyťte ho! (1995) a dále si zahrál i v akčních snímcích Operace: Zlomený šíp (1996) či Tváří v tvář (1997). V roce 2013 měl premiéru thriller Sezóna zabíjení, se kterým Travolta přijel jako jedna z hlavních hvězd na 48. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V tomto snímku si zahrál spolu s dalším držitelem této karlovarské ceny (z roku 2008) Robertem De Nirem.

„Je to esej o válečné době a lidech, kteří i neúmyslně páchali válečné zločiny,“ přiblížil film ve Varech. Při zahájení festivalu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Travolta byl od roku 1991 ženatý s herečkou Kelly Prestonovou, která zemřela v roce 2020. Mají spolu dceru Ellu a syna Benjamina. Jejich nejstarší dítě, syn Jett, zemřelo v roce 2009 v 16 letech na srdeční chorobu zvanou Kawasakiho nemoc. Tragickou událost zdrceným rodičům pomohla překonat víra. Travolta je od roku 1975 členem Scientologické církve a aktivně bojuje proti údajné diskriminaci církve v některých částech světa.

28. června 2013

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

Nejsem svatý, říká Jon Bon Jovi. S manželkou jsme zažili vzestupy i pády

27. dubna 2024  10:50

Zpěvák Jon Bon Jovi (62) přiznal v rozhovoru pro deník Independent, že není žádný svatoušek. Jeho...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Prošla jsem si tvrdými životními zkouškami, říká violistka Jitka Hosprová

27. dubna 2024

Itálii díky třetímu manželovi považuje za svůj druhý domov. Violistka Jitka Hosprová v rozhovoru...

Jak Abrhám pomáhal, Šimek vyléval pralinky a Gott volal z krmítka. Krampol vypráví

26. dubna 2024

Premium Když se řekne Jiří Krampol, hned mi naskočí jeho role hostinského, který se v seriálu Synové a...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...