Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má lepší hlas, takový sametovější, říká moderátor Jan Pokorný o synovi

Oba jsou moderátoři, mají zkušenosti i s televizí, nyní však pracují v Českém rozhlase. Jan Pokorný (63) a jeho syn Štěpán (36) v rozhovoru pro Magazín DNES promluvili nejen o životě v rádiu.
Jan Pokorný a jeho syn Štěpán Pokorný

Jan Pokorný a jeho syn Štěpán Pokorný | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Jan Pokorný o rádiu i televizi

PROČ JSEM CELÝ ŽIVOT V RÁDIU
Třeba proto, že má nejhezčí obrázky. My v rádiu trochu neuctivě říkáme, že máme lepší obrázky než televize, protože posluchači zapojují svou představivost.

KDY JSEM CHTĚL ODEJÍT
Nikdy. Čím jsem starší, tím víc se dojímám. Jdu do práce a vidím pamětní desky lidí, kteří při Pražském povstání v květnu 1945 položili život v bojích o rozhlas. Moc si vážím toho, že můžu pracovat v médiu, které stálo Čechům za to, aby pro zachování vysílání obětovali životy. Práce v rádiu je pro mě ta nejkrásnější, jakou si umím představit. Jen občas jsem v minulosti jako externista přijal některé nabídky z České televize, většinou na moderování diskusních pořadů.

Jan Pokorný

Jan Pokorný (Praha, 13. května 2023)

Letos to bude čtyřicet let, co začal pracovat v Českém rozhlasu. „Nastoupil jsem čtyři dny po promoci na žurnalistice.“ Začínal jako řadový redaktor ve zpravodajské směně, postupně vystřídal mnoho moderátorských a vedoucích pozic, byl i zpravodajem ve Francii. Je podruhé ženatý, má tři dospělé syny.

CO JSEM VĚDĚL O RÁDIU
Odmalička jsem chtěl prozkoumat, jak to vypadá uvnitř. Mluvím o těch přístrojích. Každý nový tranzistorák jsem rozebral a tím taky rozhasil. Ale poznal jsem, jak to uvnitř vypadá. A později mě začalo zajímat, jak to asi vypadá ve skutečném rozhlasu. Ráno jsem poslouchal Dobré jitro z Prahy, což byl v dobách socialistických frází jakýsi milý ostrůvek tvořivosti. Vybavuji si, jak redaktor Aleš Voves třeba oznamoval: „Za pět minut bude osm hodin, to už snad nestihnou ani děti školníků.“

U KOHO JSEM ZAČÍNAL
Právě u Aleše Vovse. Potkal jsem ho jako student žurnalistiky na praxi v roce 1982. Vešel jsem do redakce Dobrého jitra z Prahy, tam seděl muž podobný Pierru Richardovi, měl plný popelník vajglů, a když jsem mu řekl, že bych chtěl moderovat, pekelně mě seřval: „Mladej, nejdřív se naučíš krátit zprávy z ČTK a upravovat je tak, jak se mluví v rádiu!“ Tím mi rázně načrtl začátek mojí kariéry a já jsem mu za to dodnes vděčný.

CO MÁ UMĚT MODERÁTOR
Ve zpravodajském rádiu musí být schopný udělat bez přípravy kdykoliv, s kýmkoliv a o čemkoliv tříminutový rozhovor. Nemusí jít v otázkách vyloženě do hloubky, ale tři minuty prostě musí utáhnout.

V ČEM JE ŠTĚPÁN LEPŠÍ
Má lepší hlas, takový sametovější. I když nám někdy říkají, že máme hlasy podobné.
(Štěpán: Já si nemyslím, že jsme si hlasově nějak hodně podobní.)

KDY MĚ ZVE NA OBĚD
Mám radost, že jedno moje dítě se gastronomicky našlo a je po mně. Ovšem co se týká zvaní na oběd nebo večeři, v tom je náš vztah poněkud asymetrický. Zatímco já Štěpána pozvu, aby ochutnal, co se mi povedlo, on se mi svými výtvory chlubí pouze tak, že mi přes sociální sítě posílá jejich fotky.

Štěpán Pokorný o práci i Sklepácích

KDY JSEM POZNAL ROZHLAS
Mě i moje bratry sem bral táta skoro od narození, páternosterem jsem jel už jako roční dítě. A v pěti jsem udělal první zkušenost s mikrofonem. Do reklamy na auto jsem dětským hláskem namluvil jednu větu.

PROČ JSEM ODEŠEL Z TELEVIZE
Jsem trochu nervóza, což se před kamerou projevovalo víc než v rádiu. Takže jsem moc rád, že se můžu ve studiu u mikrofonu snažit posluchačům zpříjemnit odpoledne. Blok, který moderuju, začíná ve čtyři a končí v osm večer. Jednou za měsíc mám ještě o víkendu ranní vysílání od pěti do deseti.

Štěpán Pokorný

Štěpán Pokorný s otcem

Po roce a půl v České televizi přešel do Českého rozhlasu, kde už působí patnáct let, postupně se propracoval na pozici moderátora. „Občas se mi doneslo, že moderuju jen díky tátovi, ale o to víc se snažím, abych mu nedělal ostudu.“ Je ženatý, vychovává tři děti. V rádiu pracuje i jeho bratr Jan, který je zvukařem.

CO MI ŘEKL TÁTA
Myslíte, když jsem chtěl do rozhlasu? Povídá: „Svoje děti naprosto miluju, ale rádio mám ještě radši.“ Doufám, že to myslel v nadsázce.
(Jan: Bylo mi jasné, že i drobný nedostatek toho mladého Pokorného, tedy syna starého Pokorného, bude desetkrát větší průšvih než u někoho, kdo tady nemá tátu.)

V ČEM MÁ OTEC NAVRCH
Po čtyřiceti letech v oboru získal obrovský přehled a cit pro každou vteřinu u mikrofonu. V tom se s ním pochopitelně nemůžu měřit a kdo ví, jestli tohle někdy dorovnám. Ale snažím se, jsem tady nejmladší moderátor a k práci přistupuji s velkou pokorou.

KDY MI POMOHL
Připomínkami k moderování mi pomáhá průběžně. A nedávno mi pomohl, když jsem cestou do práce píchnul kolo u auta. Zrovna moderoval přede mnou, tak jsem mu poslal na mobil fotku pneumatiky probodnuté hřebíkem a on mě uklidnil, že můj blok vezme za mě. Nakonec tam byl místo mě jenom chvíli, protože jsem kolo stihl vyměnit a celý špinavý přijel jen krátce po začátku.

Magazín DNES+TV

NÁŠ STEJNÝ SMYSL PRO HUMOR
Odmala jsem s tátou nadšeně poslouchal Sklepáky, tohle divadlo oba milujeme. Když mi bylo dvacet, seznámil jsem se s pěknou holkou, jmenovala se Kateřina Burdová, a nějakou dobu jsme spolu chodili. Jednou mě vzala na nějaký statek a tam k mému úžasu vyšel ze dveří člověk, ve kterém jsem poznal Sklepáka Jiřího Fera Burdu. Vyjeveně jsem na něj koukal a najednou mi došlo, že Kačka Burdová je jeho dcera. Věděla, že mám divadlo Sklep strašně rád, ale o tom, kdo je její táta, mi předem nic neřekla.

JAK JSEM VSTOUPIL NA JEVIŠTĚ
Jednou Sklepákům nepřišel kulisák, tak mi zavolali, jestli bych nezaskočil. Pak jsem dělal kulisáka čím dál častěji. No a dneska mám v Besídce několik vlastních scének a stal jsem se členem souboru.
(Jan: Jsem mile překvapený, jak to Štěpán zvládá a jak ho zkušení bardi vzali mezi sebe.)

Autor:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

Účast v Miss 2005? Chtěla jsem auto a nenáviděla Královou, říká Hanychová

23. dubna 2024

Agáta Hanychová (38) zavzpomínala pro iDNES.cz na účast v Miss České republiky 2005, kde skončila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Beckhamová slavila padesátiny nejen se Spice Girls, z párty ji odnesl manžel

21. dubna 2024  10:38

Victoria Beckhamová oslavila své padesátiny ve velkém. Párty v Londýně stála v přepočtu miliony...

OBRAZEM: Osudoví muži Ivety Bartošové. Milenci, manželé, syn Artur i manažeři

29. dubna 2024

Iveta Bartošová neměla o zájem mužů nikdy nouzi. Její první velkou láskou byl zpěvák Petr Sepeši,...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

29. dubna 2024

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta...

Disneyovci nám šlapou na paty. Herec Stránský o hlase, rolích i odporu k Brnu

28. dubna 2024

Premium Martin Stránský nikdy netoužil po stálém angažmá v Praze. Před lety podepsal smlouvu s plzeňským...

Močila jsem do synovy plenky. Spellingová svým podcastem šokuje fanoušky

28. dubna 2024  14:40

Bývalá hvězda seriálu Beverly Hills 90210 Tori Spellingová (50) žije svůj život veřejně. S fanoušky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...