Dámská móda je ve stylu ženskosti a elegance

Každá sezóna přináší nové přístupy k barvám, materiálům, tvarům oblečení i k make-upu, ale téměř vždycky je patrný návrat k určitému období v minulosti. Současná móda znovu objevuje styly z let čtyřicátých až osmdesátých, vrací se k tradici „a la lady“. Pokusím se Vám alespoň heslovitě přiblížit současnou dámskou módu a doufám, že budu inspirovat k doplnění šatníku i dámy, které zatím nechávala móda „v klidu“.
Prohlédněte si fotogalerii módních trendů na podzim - zima 2000/2001.

Červeň je barvou číslo jedna pro tuto sezónu. Je to barva, která jestliže odpovídá tónu pleti, dělá ženu zvlášť přitažlivou. Módní jsou všechny sytosti a tóny  od rajčatově červených přes čistě červené až k vínovým. Červená v jakékoliv formě, ať jenom jako doplněk nebo celé oblečení, obnoví Váš šatník a rozjasní Váš vzhled.

Mezi tzv. neutrály, ve kterých si nejraději pořizujeme základní prvky oblečení, letošní podzim a zimu budou držet prim barvy béžové, velbloudí srst, hnědé a černobílá kombinace. Dalšími módními barvami, které obohatí Váš šatník (minimálně jako akcenty) jsou zejména nachově zelená, ale i jiné odstíny zelené, fialová a zlatá. Kovem sezóny je zlato.

Ze vzorů jsou nejvíce „in“ pruhy, kostky, zvířecí motivy, ale i abstraktní potisky zejména na oblečení jednoduchého střihu. Na jemných splývavých materiál stále ještě květinové vzory.
   
Hlavním materiálem této sezóny je kůže, která je barvená, lakovaná i potištěná. Největším trendem je kůže potištěná vzory různých plazů. Dále jsou to přírodní materiály jako je vlna, denim (tmavě modrý) a manšestr, ale také velice ženské, lehké, jemné a splývavé materiály.
 
Dobře padnoucí kostým opět slaví návrat. Správně střižené sako s odpovídajícími kalhotami nebo sukni je jednou z nejlichotivějších součástí dámského šatníku v každém věku a pro každý tvar postavy. Nosí se s jemnými halenkami  i jinými „top“, doplněny šálky, pásky, náhrdelníky či kožešinovými límci. K samotné sukni nebo kalhotám jsou velice módní roláky (zejména kašmírové), twinsety i košile (dokonce nošené s kravatou). Délka sukně je ke kolenům. V módě nadále zůstávají šaty rovného nebo mírně se rozšiřujícího střihu s důrazem na pas nebo na ramena. Z kabátů se opět nosí trenčkotový střih, ale i krátké sportovní kabátky.

Doplňky často hodně prozradí o vkusu dámy a mohou každé dámě  přidat na šarmu. Jsou velmi důležité zejména teď, kdy je viditelný odklon od minimalizmu, ale protože vždycky zdůrazní partii, u které jsou nošeny, vybírejte je velice rozvážně.

Módní jsou: boty a kozačky barevné i vícebarevné se zdobným potiskem nebo leskem, punčocháče barevné i vzorované, pásky, pásky a ještě jednou pásky, šátky, šálky i velké šály (zejména pašmíny jsou velice in), dekorativní náušnice, doktorské brašně a kabelky se zkrácenými uchy.

Líčení využívá oproti létu neutrálnější oční stíny a samozřejmě červené a vínové rtěnky.