Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český rozhlas přesídlil do nové budovy

  21:38
- Pracovníci Českého rozhlasu se můžou začít zabydlovat v nových prostorách. Nedávno dostavěná budova byla zkolaudována, pokřtěna i zapita. Šéfredaktor Radiožurnálu Alexander Pícha už uvažuje, kam umístit kytky a co s akváriem. „Nemohli jsme si vybrat lepší den pro kolaudaci,“ řekl Jan Pokorný redaktor Radiožurnálu. Venku prší a tak můžeme skvěle dokázat, že do nové budovy rozhlasu rozhodně zatékat nebude.“

 

Ještě v polovině devadesátých let vedení rozhlasu plánovalo stěhování všech oddělení veřejnoprávního rádia do výškové budovy na Pankráci, ale kvůli finančním problémům s dostavbou nakonec rozhlas přesídlí jen o několik desítek metrů dál do nově postaveného zadního traktu své budovy na Vinohradské třídě.

Nově postavený areál ohraničuje Vinohradská třída, Balbínova a Římská ulice.

Novostavba se třemi podzemními a devíti nadzemními podlažími vyrostla na místě zbořených budov z konce minulého století.

"Osmnáctého května rozhlas oslaví své sedmasedmdesáté narozeniny a tohoto data jsme využili k tomu, že otevíráme novou budovu a stěhujeme se do všech jejích administrativních prostor," uvedla Zuzana Foglarová z marketingového oddělení Českého rozhlasu. Doplnila, že v první fázi se přestěhuje zázemí techniky, vysílací pracoviště pro celoplošné programové okruhy a archivní fondy. "Je zde pět specializovaných archivů s místem pro uložení dvaceti kilometrů písemných a zvukových dokumentů. Stěhujeme sem i náš ústřední archiv, který byl doposud v Přerově nad Labem. Mimo to zde bude i studovna hudebních dokumentů a badatelna," dodala.

Starou budovu rozhlasu čeká rekonstrukce, po které by v ní měla zůstat jenom velká hudební natáčecí studia a kanceláře pro programové pracovníky a žurnalisty. Tuto rekonstrukci však rozhlas zahájí nejdříve za rok. V nové budově zatím nebudou v provozu rozhlasová pracoviště, která jsou vybavena nejmodernější technikou. Vysílání z nich by mělo začít až na podzim, poté, co se zaměstnanci naučí dokonale novou techniku používat.

Architekti umístili v novostavbě kolem vysokého atria s přechodovými můstky téměř stovku kanceláří a šestatřicet studiových místností. Stěny atria, chodeb i schodišť pokrývá bez jakéhokoli obkladu pouze šedivý neohlazený beton. Projektanti úmyslně nijak nevylepšovali ani spáry mezi jednotlivými betonovými bloky, a dokonce nechali i elektrické rozváděče na dobře viditelných místech ukryté pouze v prosklených vitrínách.

"Toto řešení je celkem atraktivní, protože ukazuje technologický život objektu. Při vysílání budou ve vitrínách vidět blikající diody, a přibližovat tak návštěvníkům rozhlasu složitou technologii. Nebyl důvod schovávat něco, co je samo o sobě hezké, když se tím můžeme pochlubit," řekl náměstek ředitele Českého rozhlasu Milan Lička a upozornil i na speciální ocelové pružiny pod studiovou částí budovy, které mají eliminovat otřesy z tunelů metra a železnice, které procházejí těstě pod budovou. Železniční tunel je přitom v těchto místech pouhých deset metrů pod povrchem.

Nové prostory si však úplně všichni zaměstnanci rozhlasu nepochvalují a výhrady mají zejména k šedivým betonovým stěnám. "Asi tomu nerozumím, ale připadá mi to takové nedodělané a působí to hrozně studeně. Teď je naštěstí teplo, ale v zimě za sychravého počasí to tu bude ještě ponuřejší. Chodby a atrium jsou jak z Kafkových románů," uvedl jeden z pracovníků rozhlasu, který si však nepřál zveřejnit své jméno.

Martin Němec ze společnosti A.D.N.S., která stavbu vyprojektovala, uvedl, že architekti v tomto případě záměrně použili v budově jen přírodní materiály. "Beton přírodním materiálem je. V objektu je vlastně mimo něj jenom přírodní dřevo a sklo. Pouze doplňkově jsme použili ocel nebo železo.

Beton je odlitý do bednění, které je samo o sobě výtvarným prvkem a svou strukturou, barevností, schopností zachycovat stín a pracovat se světlem vytváří prostředí, které je dle našeho názoru nenahraditelné nějakým obkladem," uvedl Němec. "Zásadně jsme nechtěli konstrukce obkládat nebo na ně dávat kámen. Je to prvek sice u nás nezvyklý, ale ve světové architektuře zcela běžný," dodal architekt.

Že není tak jednoduché přivést nové prostory k ideálu, potvrdil i šéfredaktor Radiožurnálu Alexander Pícha. Do newsroomu prosadil akvárium, aby nepůsobil úplně odlidštěně, jenže pak bylo třeba přestavět dveře, bylo zapotřebí přesunout stoly, aby bylo vůbec kudy chodit a vyskytla se ještě spousta dalších problémů, které se objevily až v konkrétních situacích. Teď je už možné spokojit se v rámci možností s momentálním stavem a další vylepšení odsunout do budoucnosti.     

Český rozhlas se ve své téměř osmdesátileté historii už stěhoval několikrát. Vysílání zahájil v roce 1928 ze stanu ve Kbelích, poté sídlil v budově vysílače ve Strašnicích, na Národní třídě, na Vinohradské 20 v budově nynějšího Radiopaláce i v Národním domě na Vinohradech. V roce 1933 se přestěhoval do své nejslavnější budovy na adrese Vinohradská 12.  I tyto prostory však postupem času přestaly stále se rozrůstajícímu rozhlasu vyhovovat, a rozhlas začal koncem sedmdesátých let stavět novou budovu na Pankráci.

Po rozdělení bývalého Československa, a tím i vzniku samostatného Českého rozhlasu se však ukázalo, že je doposud stále ještě nedokončený mrakodrap pro potřeby rozhlasového vysílání příliš velký, a především příliš drahý.

Rozhlas proto po mnoha peripetiích loni pankráckou budovu konečně prodal.

Otřesy, které spůsobuje metro jezdící v těchto místech jen pár metrů pod zemí, tlumí v nové budově Českého rozhlasu silové pružiny zabudované do podporných sloupů.

Prosklená stěna rozhlasového atria vpouští dovnitř dostatek světla.

Vchod do nové budovy Českého rozhlasu je z Římské ulice.

Šéfredaktor Radiožurnálu Alexander Pícha představuje nový newsroom.

Předěly mezi stoly by měly být níž, říká šéfredaktor Radiožurnálu Alexander Pícha.

Výhled z nejvyššího patra nové budovy Českého rozhlasu.

Studia v nové budově jsou vybavena nejmodernější technikou včetně dotykových displejů na počítačích, které ovládají mixážní pulty.

Na kolaudaci nové budovy byl hostem i ředitel Slovenského rozhlasu Jaroslav Rezník (vlevo).

Programový ředitel Českého rozhlasu Josef Havel připíjí na zdárný začátek v nové budově.

O hudební povyražení na kolaudaci nové budovy se postarali mladíci seskupení v Epoque kvartet.

Programový ředitel Českého rozhlasu Josef Havel je zjevně spokojený se začátkem v nové budově.

Autor:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

Účast v Miss 2005? Chtěla jsem auto a nenáviděla Královou, říká Hanychová

23. dubna 2024

Agáta Hanychová (38) zavzpomínala pro iDNES.cz na účast v Miss České republiky 2005, kde skončila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

První český nekonečný seriál Rodinná pouta měl premiéru před 20 lety

29. dubna 2024  14:01

Přesně před dvaceti lety měl premiéru první český nekonečný seriál Rodinná pouta (později Velmi...

Policie zadržela Gérarda Depardieua. Obvinila ho ze sexuálního napadení

29. dubna 2024  11:55,  aktualizováno  12:15

Gérard Depardieu (75) byl v pondělí ráno zadržen v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení...

Manžel je o 24 let mladší, lidé náš vztah stále nechápou, říká Taylor-Johnsonová

29. dubna 2024  11:30

Režisérka filmu Padesát odstínů šedi Sam Taylor-Johnsonová (57) přiznala, že ji stále šokuje, jak...

OBRAZEM: Jak šel čas s Ivetou Bartošovou. Vrcholy i pády popové princezny

29. dubna 2024  9:30

Iveta Bartošová (†48) se rozhodla ukončit svůj život na vlakových kolejích v Uhříněvsi přesně před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...