Annie Girardot se jako gangsterka představila v relativně neznámé komedii Zbytečně nemluví, raději střílí (1972). | foto: ARCHIWUM HH

Být chlapem nemohla, tak jako oni žila. Slavná Annie Girardotová věrnost neznala

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Okamžiky slávy střídaly stavy hořkosti. Ale nikdy se nesnížila ke fňukání. Možná proto dráždila tolik lidí. „Se včerejškem je amen, nad zítřkem visí otazník. Jsem volná, připravená na všechno, co přijde. Balím si kufr a čekám na znamení odjezdu. Na klapku, na zvednutí opony…“ V takovém rozpoložení se francouzská herečka Annie Girardotová nacházela většinu života. Byla hrdá, nespoutaná, soběstačná a nezávislá.

Její image korunovaná chlapeckým účesem imponovala feministkám, ale také mužům. V 70. letech se stala jedinou herečkou široko daleko, která dostávala výhradně hlavní role. Nijak se netajila tím, že je manželovi nevěrná. „Měli bychom se vždy milovat tak, jako bychom se viděli naposledy,“ tvrdila. Není divu, že popuzovala veřejnost i herecké kolegy. Třeba Alaina Delona, který neváhal sáhnout k fyzickému násilí.

Když v roce 2000 při vystoupení náhle zapomněla slova písně, kterou velmi dobře znala, nepřikládala tomu velkou váhu. Ale byl to první zlověstný okamžik, kdy se ozvala Alzheimerova choroba.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Týdeník Televize